Na severu Kosova že deveti dan protesti, razmere trenutno mirne (VIDEO)

Svet 03. Jun 202311:40 0 komentarjev

Na severu Kosova se nadaljujejo protesti. Sobotno jutro je bilo sicer mirno, poročajo lokalni mediji. Srbi v občinah, kjer so večinski prebivalci, še naprej protestirajo proti začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. V občinskih poslopjih so znova pripadniki kosovske policije in posebnih enot, okrog zgradb pa pripadniki Natove misije Kfor. Te od tamkajšnjih prebivalcev ločujeta bodeča žica in kovinska ograja.

Srbi na severu Kosova tudi danes nadaljujejo proteste pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, poročajo srbski mediji. Protestniki že več kot teden dni nasprotujejo začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom.

V občinskih poslopjih so tudi danes pripadniki kosovske policije in posebnih enot, okoli zgradb pa so razporejeni pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pripadnike Kforja in lokalne prebivalce ločujeta bodeča žica in kovinska ograja, na katero so Srbi postavili srbske zastave.

V Zvečanu pripadniki Kforja varujejo tudi pet vstopnih točk v mesto, da bi preprečili prehod pripadnikov kosovskih posebnih enot blizu protestnikov. To je bila ena od zahtev tamkajšnje najmočnejše stranke, Srbske liste, da preprečijo morebitne incidente.

Kosovo Sever portal – Kossev je na Twitterju objavil posnetek današnjega dogajanja v občini Zvečan. “9. dan krize v Zvečanu,” so ob tem zapisali.

Portal je delil tudi fotografije mesta Zvečan. Zjutraj je bilo mirno, so zapisali. Na protestih se je po podatkih portala zbralo ducat ljudi. “Pripadniki Kfor so na istih položajih kot včeraj, razen ene patrulje, ki je danes nekoliko bližje glavnemu križišču. Večina članov misije NATO je iz Poljske,” poročajo.

Kaj se dogaja na severu Kosova?

Razmere na severu Kosova so se ponovno zaostrile prejšnji teden, ko so skušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Ob tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov, etničnih Albancev.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti županov albanske narodnosti v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Da bi se napetosti v državi umirile, so Evropska unija, Nemčija in Francija pozvale Prištino k takojšnji izvedbi novih lokalnih volitev na severu Kosova. Poleg tega so pozvali tudi k zagotovitvi sodelovanja Srbov na volitvah in začetku vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!