Na svobodo odkorakal moški, ki je bil po krivici zaprt skoraj 40 let

Svet 29. Okt 202209:04 2 komentarja
Zapor
PROFIMEDIA

V Združenih državah Amerike so po analizi DNK oprostili moškega, ki je bil po krivici zaprt skoraj 40 let.

V ZDA so po analizi vzorca DNK ugotovili, da je bil danes 69-letni Maurice Hastings skoraj 40 let po krivici v zaporu za umor, ki ga ni zagrešil, poročajo tuje tiskovne agencije. Sodišče v Los Angelesu je v petek odpravilo obsodbo iz leta 1988 za umor Roberte Wydermyer, Hastings pa je takoj nato prišel na svobodo.

Hastings je bil v zaporu v Kaliforniji 38 let za umor leta 1983 in še dveh poskusov umora, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

“Kar se je zgodilo gospodu Hastingsu, je velika krivica,” je sporočil sodnik George Gascon, ki je razveljavil obsodbo. “Pravosodni sistem ni popoln in zdaj smo spoznali nove dokaze, zaradi katerih smo izgubili zaupanje v razsodbo, zato je treba hitro ukrepati,” je razsodil sodnik okrožnega sodišča v Los Angelesu.

Hastings je vseskozi vztrajal, da je nedolžen. Ob prihodu iz zapora pa je medijem povedal, da ne bo gojil nekih zamer, ampak bo poskušal uživati življenje in iti naprej. “Ne bom kazal s prstom. Nisem zagrenjen človek,” je dejal.

Analizo DNK je sicer zahteval že leta 2000, da bi tako dokazal svojo nedolžnost, a so mu zahtevo zavrnili. Nato pa so junija odkrili, da se je vzorec DNK, ki so ga odkrili na prizorišču umora Roberte Wydermyer, ujemal z vzorcem moškega, ki je umrl leta 2020. To je bil kaznjenec, ki je prestajal kazen zaradi ugrabitve in posilstva, je pojasnilo losangeleško tožilstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje