Nad Borisa Johnsona se zgrinjajo novi očitki v povezavi z afero Partygate

Svet 24. Maj 202314:16 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Nekdanji britanski premier Boris Johnson se sooča z nadaljnjo morebitno preiskavo afere Partygate, povezano z zabavami na sedežu vlade na Downing Streetu. Johnson je po poročanju medijev nove očitke o kršenju pravil zavrnil kot nesprejemljive.

V torek je prišlo na dan, da je vladno ministrstvo dvema policijama predalo gradivo o domnevnih kršitvah predpisov v času pandemije covida-19. Londonska metropolitanska policija je potrdila, da “preučuje” nove informacije, ki jih je prejela v zadnjem tednu v zvezi z “morebitnimi kršitvami” protikoronskih pravil na sedežu vlade na Downing Streetu med junijem 2020 in majem 2021.

Informacije o več kršitvah na Downing Streetu in na vladnem podeželskem posestvu Chequers je policiji posredoval osrednji vladni organ, imenovan Cabinet Office, ki je odgovoren za podporo predsedniku vlade in zagotavljanje učinkovitega vodenja vlade. Po poročanju britanskega časnika Times so dnevniki nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona razkrili obiske prijateljev in sorodnikov v Chequersu v času, ko je na Otoku veljalo strogo zaprtje javnega življenja zaradi pandemije.

Johnsonov tiskovni predstavnik je v torek zvečer dejal, da je “popolnoma neresnično”, da je prišlo do nadaljnjih kršitev pravil v času pandemije in menil, da gre za “še eno politično motivirano spletko”. V zvezi z domnevnimi očitki je še dejal, da je “bizarno in nesprejemljivo”, da z Johnsonom ni bil vzpostavljen noben stik, preden so bile “te netočne obtožbe” podane tako policiji kot pristojnemu odboru. Parlamentarni odbor trenutno preiskuje, ali je Johnson lagal spodnjemu domu parlamenta glede zabav na Downing Streetu.

58-letni Johnson je bil lani poleti primoran odstopiti s položaja premierja po uporu v njegovi vladajoči stranki torijcev, do katerega je prišlo po mesecih obtožb o kršitvah pravil med pandemijo in drugih škandalih. Johnson je v parlamentu in drugod sicer večkrat zanikal, da bi on ali njegovo osebje kršili protikoronske ukrepe, ki jih je uvedla njegova vlada v obdobju pandemije, z organiziranjem zabav na Downing Streetu.

Čeprav se je skušal distancirati od zabav, je uradna preiskava potrdila, da je zanje ne le vedel, ampak se jih tudi udeleževal. Zaradi škandala, ki je postal znan kot Partygate, je Johnsona kot tudi sedanjega premierja Rishija Sunaka, sicer finančnega ministra v Johnsonovi vladi, doletela globa. Z novimi ugotovitvami proti Johnsonu se krepi tudi pritisk na Sunaka. Premier je bil med drugim deležen kritik, ker Johnsonove stroške za odvetnika v višini več kot 220.000 evrov plača država.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!