Najstarejša Srbkinja na smrtni postelji: ima sto vnukov, ne obišče je niti eden

Svet 04. Nov 202109:46 > 10:51 1 komentar
Starka v Srbiji
Tamara Misirlić/NOVA.RS

Zgodba o neuradno najstarejši Srbkinji Đurđi Marković, ki pri 113 letih živi v izjemno slabih razmerah, priča o revščini med starostniki v Srbiji.

Neuradno najstarejša Srbkinja Đurđa Marković, ki šteje več kot 113 let, živi v srbskem naselju Radovnica v občini Trgovište. Razmere, v katerih preživlja zadnja leta, pa so nevredne človeka. Njena hiša se podira, zidovi so razpokani, tramovi ukrivljeni. Kot je za srbske medije povedal njen sin Miroslav, zanjo skrbi le še on, čeprav ima enajst otrok (ki so preživeli od skupno sedemnajstih). Skupno ima 113-letnica sicer več kot 120 potomcev.

Miroslav pravi, da njegova mama živi na robu preživetja v zelo težkih razmerah. Težko si priskrbi hrano, zdravila in plenice za odrasle, v zimskih mesecih pa nimajo drv, s katerimi bi se ogreli, saj Miroslav po prometni nesreči sam ne more opravljati težkih fizičnih del.

O babici Đurđi je srbska javna televizija že pred dvema letoma posnela televizijsko oddajo, marca pa so se mediji razpisali tudi o tem, da naj bi preživela okužbo s koronavirusom. Vendar pa medijsko poročanje Đurđi in Miroslavu še ni olajšalo težkega življenja.

Zdaj se o njeni zgodbi spet govori po zaslugi humanitarne delavke Tamare Misirlić, ki je med nastopom na televiziji javno pozvala tiste v stiskah, naj z njo stopijo v stik, da bi jim pomagala.

Starka v Srbiji
Tamara Misirlić/NOVA.RS

Do nedavnega ni imela niti osebnega dokumenta

“Miroslav mi je pojasnil, kako težko živijo. Bila sta brez dohodkov, starka pa do nedavnega ni imela niti osebnega dokumenta. Posameznik iz njune vasi ga jima je pomagal pridobiti, da je lahko zaprosila za tako imenovano tujo oskrbo, ki jo zdaj končno prejema,” je medijem opisala Misirlić.

Kot je dodala humanitarna delavka, starka s svojim sinom spi v isti sobi, kaj več od te sobice pa niti nimata.

“Tudi s tujo oskrbo težko preživita,” je dodala Misirlić. “Starka nujno potrebuje plenice za odrasle. Težko si kupita zdravila in hrano. Nimata niti kurjave za zimo. Še tisto malo elektrike, ki je porabita, morata plačati,” je opisala humanitarna delavka, potem ko ju je obiskala. Po njenih besedah je njuna hiša, ki je od središča naselja Radovnica oddaljena nekaj kilometrov, težko dostopna.

Starka v Srbiji
Tamara Misirlić/NOVA.RS

Starka ima pogosto tudi privide

58-letni Miroslav je eden od sedemnajstih Đurđinih otrok. Šest od njegovih bratov in sester je že umrlo, od preostalih pa mu pri skrbi za mamo občasno pomaga le ena od njegovih sester. Sicer za mamo skrbi sam; menja ji plenice in skrbi tudi za njeno higieno.

“Spraševala sem se … Starka ima približno 120 vnukov, a jo občasno obišče le eden. Miroslav vse počne sam. Včasih ji mora plenice zamenjati tudi petkrat na dan. Starka je nepokretna in zelo bolna. Pogosto ima tudi privide,” je opisala humanitarka Misirlić in dodala, da Miroslav ni poročen in zanjo res skrbi sam.

113-letna Đurđa ima na svoji revni posesti le še nekaj koz in nekaj perutnine, vendar so zaradi stiske tudi živali lačne.

Starka v Srbiji
Tamara Misirlić/NOVA.RS

Avtorica: Sanja Petrov/Nova.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje