Največja ameriška organizacija za pravice LGBTQ odsvetovala potovanja na Florido

Svet 24. Maj 202311:24 2 komentarja
Ron DeSantis
Guverner Floride Ron DeSantis (Marco Bello/REUTERS)

Potovanja v ameriško zvezno državo Florida je odsvetovala tudi največja organizacija za pravice LGBTQ v ZDA. Zvezni državi, na čelu katere je republikanski guverner Ron DeSantis, ki se namerava podati v bitko za predsednika ZDA, namreč očitajo zakone, sovražne do skupnosti LGBTQ. DeSantis je med drugim velik nasprotnik pravice do splava. Podpisal je zakon, ki splav skoraj v celoti prepoveduje po šestem tednu, pri čemer je napovedal, da bo Florida pod njegovim vodstvom v središče vrnila pomen družine.

Največja organizacija za pravice LGBTQ oseb v ZDA Human Rights Campaign (Kampanja za človekove pravice) se je pridružila drugim organizacijam za državljanske pravice z izdajo opozorila pred potovanji na Florido. Opozarja, da lahko novi zakoni in politike predstavljajo tveganje za manjšine, priseljence in LGBTQ osebe.

Organizacija se je pridružila največji organizaciji temnopoltih Američanov NAACP ter League of United Latin American Citizens (Lulac) ter Florida Immigrant Coalition in Equality Florida, ki so izdale podobna opozorila zaradi zakonov, ki jih sprejema republikanska večina v državnem kongresu skupaj z republikanskim guvernerjem Ronom DeSantisom.

Kot smo že pisali, so republikanci na Floridi prepovedali šolske programe raznolikosti in osebne zaimke. Potrdili so tudi predlog zakona o prepovedi vstopa v stranišča, ki ne ustrezajo spolu.

Human Rights Campaign sicer opozarja, da ne poziva k bojkotu obiska Floride, da pa je želela opozoriti na nove zakone, ki so po njenem mnenju sovražni do skupnosti LGBTQ, omejujejo dostop do splava in omogočajo nošenje pištol brez dovoljenja. “Tisti, ki obiščejo Florido, se nam morajo pridružiti pri glasnem nasprotovanju tem nevarnim politikam,” je sporočila predsednica organizacije organizacije Kelley Robinson. “Tisti, ki za delo, šolanje ali počitnice izberejo drug kraj, morajo jasno povedati, zakaj se ne odpravljajo na Florido.”

Tiskovni predstavnik guvernerja Rona DeSantisa Jeremy Redfern je namignil, da jih taka opozorila ne skrbijo. “Kot je guverner DeSantis povedal prejšnji teden, na Floridi beležimo rekordne turistične številke,” je dejal.

Po podatkih agencije za spodbujanje turizma Visit Florida je Florido lani obiskalo več kot 137,5 milijona turistov, kar je več kot pred pandemijo. Turizem podpira 1,6 milijona delovnih mest, obiskovalci pa so po lanskih podatkih leta 2019 na Floridi porabili 98,8 milijarde dolarjev. Takrat še ni bilo novih zakonov in opozoril pred potovanji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje