Naključnim Rusom lahko prek hekerske strani pošiljate sporočila o vojni

Svet 15. Mar 202217:35 > 18:37 4 komentarji
Twitter/@squad3o3

"Mi, ljudje po svetu, imamo sporočilo za ruski narod." Tako se začne poziv skupine Squad 303, ki je 4. marca vzpostavila spletno stran, s katero lahko kdorkoli Rusom pošlje SMS, elektronsko pošto ali pa WhatsApp sporočilo. Na tak način želijo Ruse obveščati o dogajanju v Ukrajini. Anonimna skupina, povezana tudi s hekersko skupino Anonymous, ki naj bi prihajala s Poljske, napoveduje, da bo v kratkem vzpostavila tudi možnost klicanja na naključne ruske številke.

Skupina Squad 303 je 4. marca aktivirala spletno stran 1920.in, prek katere lahko vsakdo stopi v stik z naključnim prebivalcem Rusije. Glavni namen akcije je obveščanje ruskega prebivalstva o vojni v Ukrajini, z neposrednimi sporočili pa želijo zaobiti rusko propagando.

1920.in, anonymous
1920.in

Po poročanju Wall Street Journala za spletno stranjo stoji skupina poljskih programerjev. Predstavnik skupine je za omenjeni medij povedal, da je cilj skupine “prebiti Putinov zid digitalne cenzure in zagotoviti, da rusko ljudstvo ni popolnoma odrezano od sveta in resničnosti”.

Squad 303 je ustvaril bazo podatkov, ki obsega 20 milijonov telefonskih številk in 140 milijonov elektronskih poštnih naslovov ruskih posameznikov in podjetij. Spletna stran že od začetka delovanja omogoča, da lahko na eno od telefonskih številk pošljete SMS sporočilo z informacijami o vojni v Ukrajini. Snovalci strani so naknadno omogočili pošiljanje sporočil tudi prek WhatsAppa in elektronske pošte, na spletni strani pa je dostopnih tudi nekaj v Ruščino prevedenih osnutkov sporočil. Omogočeno je tudi pošiljanje fotografij in videoposnetkov z bojišča.

Squad 303 medtem napoveduje novo funkcijo, s katero bo mogoče na ruske številke tudi poklicati.

V bazi so med drugim telefonske številke nekaterih poslancev v ruski dumi. Wall Street Journal je preveril nekaj številk iz baze, ki so se izkazale za še vedno aktivne. Ali so tudi vse ostale številke in e-poštni naslovi resnični in še vedno v uporabi, je zaradi velikega obsega nemogoče preveriti.

Kot kažejo podatki Squad 303, sta odziv in udeležba v njihovi akciji zelo velika. V prvih 12 urah po vzpostavitvi spletne strani je bilo poslanih milijon SMS-sporočil. V prvem tednu kampanje je število poslanih SMS naraslo na sedem milijonov, poslana pa sta bila tudi dva milijona elektronskih sporočil. Po zadnjih podatkih je bilo preko spletne strani 1920.in poslanih 20 milijonov SMS, WhatsApp in e-poštnih sporočil.

So pa delovanje Squad 303 očitno opazili tudi v Rusiji, kjer so začeli cenzurirati vsa vnaprej pripravljena sporočila, ki so bila do sedaj poslana prek omenjene spletne strani. Skupina se je že odzvala in naložila nove osnutke sporočil, ki naj bi cenzuro zaobšli.

Akcija sledi vse strožji ruski cenzuri in omejevanju pretoka informacij. Kremelj je v preteklih dneh blokiral in omejil večino družbenih omrežij, med drugim Facebook in Instagram. Po sprejetju zakona, ki za “širjenje lažnih novic” o ruskem posredovanju v Ukrajini predvideva 15 let zapora, pa je z delovanjem v Rusiji prenehala večina svetovnih in ruskih neodvisnih medijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje