Nekdanji guverner New Yorka Cuomo se je izognil kazenskemu pregonu

Svet 29. Dec 202109:22 > 10:01 0 komentarjev
Andrew Cuomo
PROFIMEDIA

Newyorško tožilstvo je sporočilo, da zoper nekdanjega guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma, ki se otepa obtožb o spolnem nadlegovanju, ne bodo vložili obtožnice.

Pristojno newyorško tožilstvo je v torek sporočilo, da proti nekdanjemu guvernerju zvezne države New York Andrewu Cuomu ne bodo vložili obtožnice zaradi spolnega nadlegovanja dveh žensk, ki sta ga obtožili, da ju je poljubil na lica. Okrožna tožilka Westchestra v državi New York Mimi Rocah je sporočila, da je do dejanja glede na dokaze verjetno res prišlo, vendar pa zaradi tega glede na kazensko zakonodajo države New York ne more vložiti obtožnice.

Demokrat Cuomo, ki je kot guverner New Yorka služboval deset let, je odstopil avgusta po tem, ko ga je več žensk obtožilo neprimernega obnašanja oziroma dotikanja. Nekdanji guverner zanika obtožbe in pojasnjuje, da so bili njegovi pristopi “prijaznega nadrejenega” narobe razumljeni kot spogledovanje.

Obtožnici so se odpovedali v Long Islandu

Cuomo je odstopil po tem, ko je urad pravosodne ministrice New Yorka Letitie James v preiskavi ugotovil, da so obtožbe 11 žensk kredibilne. Več okrožnih tožilcev je sporočilo, da bodo preiskovali obtožbe. Oktobra je okrožni šerif iz Albanyja posredoval kazensko ovadbo tožilstvu, ki je zaprosilo za več časa za razmislek. Šlo je za obtožbo ženske, ki je nekdanjemu guvernerju očitala, da jih je dal roko pod srajco in jo zagrabil za prsi.

Prejšnji teden so tudi tožilci Long Islanda sporočili, da se bodo odpovedali obtožnici, in sicer v primeru iste državne policistke kot v Westchestru. Tožilka Joyce Smith je sporočila, da so obtožbe kredibilne, vendar niso kaznivo dejanje. Cuomo naj bi leta 2019 policistko vprašal, če jo lahko poljubi na lice, kar naj bi mu dovolila, nakar je to tudi storil. Druga ženska iz Westchestra pa ga je obtožila, da jo je leta 2018 prijel za roko, potegnil k sebi in poljubil na lice.

V začetku decembra je zaradi aktivne pomoči nekdanjemu guvernerju Cuomu medijska hiša CNN odpustila njegovega brata, televizijskega voditelja Chrisa Cuoma. Chris Cuomo naj bi svojemu bratu pomagal pri obrambi pred obtožbami o spolnem nadlegovanju. Med drugim ga obtožujejo, da je pritiskal na svoje vire, naj mu posredujejo informacije o ženskah, ki obtožujejo brata, in jih potem posredoval v guvernerjev štab.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!