Nekdanji newyorški guverner se je otresel še ene ovadbe za spolno nadlegovanje

Svet 05. Jan 202206:48 0 komentarjev
Andrew Cuomo
PROFIMEDIA

Tožilec okrožja Albany David Soares je v torek zaradi pomanjkanja dokazov zavrgel kazensko ovadbo nekdanjega guvernerja države New York Andrewa Cuoma zaradi spolnega nadlegovanja. Cuoma je oktobra lani ovadil šerif okrožja Albany Craig Apple, Soares pa mu je že takrat sporočil, da prehiteva.

“Čeprav je prizadeta oseba v tem primeru kooperativna in verodostojna, smo po pregledu dostopnih dokazov sklenili, da primera na sodišču ne bi mogli dokazati mimo vsakega dvoma,” je sporočil Soares.

Gre za obtožbo Cuomove nekdanje sodelavke Brittany Commisso, da ji je leta 2020 v guvernerjevi palači, ko sta bila sama, porinil roko pod majico in jo grabil za prsi.

Cuomo je izjavil, da bi moral biti nor, da bi storil kaj takega. Commisso trdi, da si ničesar ne izmišlja in da tudi guverner ve, da je to, kar je naredil, narobe. Šerif Apple je potem oktobra vložil ovadbo. Odvetnik domnevne žrtve Brian Premo je sporočil, da bo v primernem času sledila civilna tožba.

Commisso je ena od 11 žensk, ki so Cuoma obtožile spolnega nadlegovanja oziroma neprimernega obnašanja. Obtožbe so del preiskovalnega poročila newyorške pravosodne ministrice Letitie James, ki je lani avgusta ugotovila, da so obtožbe kredibilne.

Cuomo je potem zaradi političnega pritiska odstopil s položaja, proti njemu pa je bilo sproženih nekaj kazenskih postopkov, iz katerih doslej ni bilo nič.

Pred Soaresom sta od kazenskega pregona odstopila tožilca na Long Islandu in v Westchestru. Na Long Islandu naj bi Cuomo otipaval državno policistko, v Westchestru pa naj bi žensko nepovabljeno poljubil na lica. Oba tožilca sta menila, da so obtožbe kredibilne, vendar da ne gre za kaznivo dejanje po zakonih ameriške zvezne države New York.

V ponedeljek se je Cuomo rešil še ene morebitne kazenske ovadbe na Manhattnu, kjer je tožilstvo sporočilo, da ga ne bo preganjalo zaradi potvarjanja statistike o smrtih zaradi covida-19 v domovih za ostarele. To sicer še preiskuje zvezno tožilstvo Manhattna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!