Nizozemska v primežu najbolj smrtonosnega izbruha ptičje gripe v 20 letih

Svet 20. Okt 202218:21 0 komentarjev
kokoši
PROFIMEDIA

Pristojni organi na Nizozemskem so morali letos zaradi ptičje gripe zaklati okoli šest milijonov živali. Gre za najbolj smrtonosen izbruh te bolezni v skoraj dveh desetletjih, je danes sporočila nizozemska uprava za varnost hrane in potrošniških izdelkov NVWA. Prizadeta je bila predvsem perutnina.

Leta 2003 so morali na Nizozemskem zaradi izbruha epidemije ptičje gripe na 255 kmetijah zaklati okoli 30 milijonov živali, sporočilo NVWA povzema nemška tiskovna agencija dpa.

O doslej največjem letošnjem posameznem izbruhu bolezni so poročali na kmetiji v mestu Heythuysen blizu meje z Nemčijo, kjer je bilo okuženih približno 300.000 kokoši nesnic. Te bodo zaklane v naslednjih dneh.

“Takšne razmere niso vzdržne. Ne za živali, ne za rejce perutnine, ne za družbo,” je v pismu poslancem zapisal nizozemski minister za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane Piet Adema. Glede na resnost razmer minister pripravlja načrt za okrepitev preprečevanja ptičje gripe, da bi med drugim pospešil postopek cepljenja in dodatno izboljšal biološko varnost na kmetijah.

Nova različica virusa H5N1 je bila prvič na Nizozemskem odkrita pred enim letom. Gre za zelo nalezljivo različico in je bila do zdaj odkrita na 96 lokacijah po državi, predvsem med rejci perutnine, pa tudi v številnih drugih evropskih državah, navaja dpa.

V Evropi so med junijem in septembrom potrdili nenavadno veliko primerov visoko patogene aviarne influence (HPAI) H5N1 oz. ptičje gripe, ugotavljajo raziskovalci v najnovejšem poročilu Evropske agencije za varnost hrane (Efsa), Evropskega centra za preprečevanje bolezni in nadzor ter evropskega referenčnega laboratorija. Med 11. junijem in 9. septembrom so HPAI potrdili v 16 državah EU in Veliki Britaniji. 56 primerov so potrdili pri perutnini, 22 pri pticah v ujetništvu in 710 primerov pri prostoživečih pticah, kaže v začetku meseca objavljeno poročilo.

V preteklih letih so pristojni po navedbah Efse v poletnih mesecih potrdili le nekaj ali celo nobenega primera.

Trenutna epidemija ptičje gripe je sicer prinesla največje število okužb doslej, so še zapisali raziskovalci. Po Evropi so potrdili 2457 izbruhov pri perutnini, pri čemer so morali na kmetijah zaklati 47,5 milijona ptičev. Še 187 izbruhov so potrdili pri pticah v ujetništvu, 3573 primerov HPAI pa so zabeležili pri divjih pticah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!