Nobelova nagrada za ekonomijo trojici za raziskavo o bankah in finančni krizi

Svet 10. Okt 202212:16
nobelovi nagrajenci za ekonomijo
TT News Agency/Anders Wiklund via REUTERS

Nobelovo nagrado za ekonomijo so prejeli Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig za svoje raziskave o bankah in finančni krizi. Vsi trije nagrajenci prihajajo iz ZDA.

Nobelovi nagrajenci za ekonomijo so postali Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig, so sporočili iz Stockholma.

Trojica nagrajencev je “pomembno izboljšala naše razumevanje vloge bank v gospodarstvu, zlasti v finančni krizi, pa tudi o reguliranju finančnih trgov”, je komisija za izbor nagrajencev utemeljila svoj izbor. “Pomembna ugotovitev njihovih raziskav je, zakaj se je nujno izogniti propadu bank,” so zapisali na spletni strani nagrade. “Spoznanja nagrajencev so izboljšala našo sposobnost, da se izognemo tako resnim krizam kot dragim reševanjem,” je dejal predsednik odbora za nagrado za ekonomijo Tore Ellingsen.

Vsi trije nagrajenci si bodo v enakih deležih razdelili nagrado 10 milijonov švedskih kron oziroma okoli 913.000 evrov. Nagrado jim bodo podelili na slovesnosti v Stockholmu 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Bernanke je bil v letih od 2006 do 2014 predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve, vodil jo je tudi v času globalne finančne krize 2008. Trenutno je aktiven na think tanku The Brookings Institution. Nagrado je prejel za analizo “največje gospodarske krize v sodobni zgodovini” – velike depresije v 30. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je prikazal, kako je bil naval na banke “odločilen dejavnik pri tem, da je kriza postala tako globoka in dolga”, pojasnjujejo na akademiji.

Diamond je profesor na chicaški univerzi, Dybvig pa na univerzi Washington v Missouriju. Oba sta bila nagrajena za prikaz, kako banke kot posredniki med varčevalci in posojilojemalci predstavljajo “optimalno rešitev” za usmerjanje prihrankov v investicije. Njuna analiza pa je pokazala tudi, kako kombinacija teh dveh aktivnosti banke izpostavlja tveganjem v primeru, da se razširi strah pred njihovim propadom in želi veliko število varčevalcev nemudoma do svojega denarja. To “nevarno dinamiko” lahko preprečijo vlade z zavarovanjem depozitov in kot posojilodajalec bankam v izrednih razmerah.

Po oceni Diamonda bančni sektor v dobri formi

Na današnji razglasitvi prejemnikov nagrade je generalni sekretar Kraljeve švedske akademije znanosti Hans Ellegren po telefonu poklical Diamonda. Ta je v odgovoru na novinarska vprašanja v zvezi s krizo, ki se v svetu obeta trenutno, med drugim dejal, da se finančne krize poglabljajo, ko ljudje izgubijo zaupanje v finančni sektor. Najboljši nasvet zato je zagotavljati, da je bančni sektor zdrav in da ga kot takšnega ocenjuje tudi javnost, je dejal. Ocenil je, da je bančni sektor, v primerjavi s krizo leta 2008, v dobri formi, vendar pa se lahko tveganja pojavijo kjer koli v finančnem sistemu.

S to razglasitvijo se je sklenil teden, ko je javnost izvedela imena letošnjih Nobelovih nagrajencev. Nagrado za medicino je prejel genetik Svante Pääbo, nagrado za fiziko pa Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger. Tudi nagrada za kemijo je romala v roke trojice, prejeli so jo Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal in K. Barry Sharpless. Nagrade za književnost se je razveselila francoska pisateljica Annie Ernaux, Nobelovo nagrado za mir pa so prejeli beloruski aktivist Ales Bjaljacki, ruska civilnodružbena organizacija Memorial in ukrajinska organizacija Center za državljanske svoboščine.

Nobelove nagrade za ekonomijo sicer Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z drugimi. Nagrado za ekonomske znanosti je leta 1968 ustanovila švedska centralna banka ob svoji 300. obletnici. Prvič so jo podelili leta 1969 Ragnarju Frischu in Janu Tinbergenu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.