Nobelova nagrada za književnost francoski pisateljici Annie Ernaux

Svet 06. Okt 202213:11 0 komentarjev
Annie Ernaux
PROFIMEDIA

Letošnjo Nobelovo nagrado za književnost je prejela francoska pisateljica Annie Ernaux. Nagrada je zanjo "velika čast", a hkrati tudi "velika odgovornost".

Nobelova nagrada za literaturo gre letos v roke francoski pisateljici Annie Ernaux. Zase pravi, da je bolj “etnologinja sama sebe” kot pisateljica.

“Menim, da je to zame velika čast in hkrati velika odgovornost, ki mi je naložena,” je Ernaux povedala za švedsko javno televizijo SVT kmalu po objavi letošnje Nobelove nagrade za literaturo.

Bo besedah komisije za Nobelovo nagrado je 82-letnica nagrado prejela “za pogum in ostrino, s katerima razkriva korenine, odtujenost in kolektivne omejitve osebnega spomina”. Veliko je pisala o preteklosti z biografskega in avtobiografskega vidika, o sramu in socialnih razlikah. Odraščala je v revnem okolju, o katerem je v svojih delih tudi veliko pisala.

Pet finalnih kandidatov za Nobelovo nagrado v literaturo je komisija izbrala že maja, nato pa je od junija do avgusta prebirala njihova dela. Nato so se v komisiji do oktobra posvetovali in glasovali o najboljši literarni stvaritvi.

Od leta 1901 je bilo podeljenih 115 Nobelovih nagrad za književnost, štirikrat sta si jih delila dva nagrajenca. Zgolj 17 žensk je prejelo to nagrado. Najmlajši prejemnik je bil 41-letni Rudyard Kipling, ki je med drugim napisal tudi Knjigo o džungli, najstarejša književnica, ki je prejela nagrado, pa je bila 88-letna Doris Lessing.

Razglasitve letošnjih nobelovcev so se začele v ponedeljek, ko so razglasili prejemnika nagrade za medicino. Dobil jo je švedski genetik Svante Pääbo, za uspešno sekvenciranje genoma neandertalca in odkritje dolgo časa neznane vrste pračloveka. Nobelova nagrada za fiziko, ki so jo podelili v torek, je šla v roke trem fizikomAlainu AspectuJohnu F. Clauserju in Antonu Zeilingerju. V sredo so podelili Nobelovo nagrado za kemijo, ki so jo prav tako prejeli trije nagrajenci, Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal in K. Barry Sharpless.

V petek bodo podelili še najbolj slavno od Nobelovih nagrad, nagrado za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo, ki je edina, ki je v svoji oporoki ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 10. oktobra. Seznam kandidatov za vse nagrade je skrivnost, znano pa je, da je za nagrado za mir prispelo 343 nominacij.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, pa se ta znesek med njimi razdeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!