Spektakularen severni sij nad Britanskim otočjem (FOTO)

Svet 27. Feb 202312:45 0 komentarjev
Severni sij
Twitter/@kanemokane

Prebivalci britanskega otočja so lahko minulo noč na nebu opazovali severni sij. Ta je nad nekaterimi deli Združenega kraljestva, denimo Škotsko, sicer relativno pogost, a so ga tokrat videli celo na jugu Anglije. Oglejte si fotografije spektakularne zeleno-rdeče svetlobe nad Veliko Britanijo.

V nedeljo je prebivalce britanskega otočja navdušil spektakularen severni sij. Najbolje so zeleno-rdeč sij videli nad Škotsko in severno Anglijo, viden pa je bil tudi na Severnem Irskem, v južnem Walesu in Norfolku, poroča BBC.

V Veliki Britaniji je severni sij sicer pogosto videti nad Škotsko, a le redko nad jugom Anglije.

Severni sij ali aurora borealis nastane, ko nabiti delci, ki jih povzroči sončev izbruh, potujejo proti Zemlji, kjer reagirajo s kisikom in vodikom v atmosferi, zaradi česar se nad Zemljinima poloma pojavita zelena in rdeča barva, navaja BBC. Če je žarenje sonca še posebej močno, lahko delci od polov pripotujejo tudi vse do Anglije. Kjer bo nebo jasno, bodo Angleži sij lahko videli v prihodnjih nekaj nočeh, tudi nocoj.

Oglejte si fotografije, ki so jih v noči na ponedeljek posneli prebivalci krajev po Veliki Britaniji.

Severni sij Velika Britanija Severni sij Velika Britanija
Twitter/@Stevo_SnakeDR
Severni sij Velika Britanija Severni sij Velika Britanija
Twitter/@MetMattTaylor
Severni sij Velika Britanija Severni sij Velika Britanija
Twitter/@MetMattTaylor
Severni sij Velika Britanija Severni sij Velika Britanija
Twitter/@MetMattTaylor

Sonce gre vsakih 11 let skozi cikel, tekom katerega se spreminja aktivnost njegovega magnetnega polja. S spremembo magnetnega naboja se po poročanju BBC spreminja tudi raven aktivnosti na Sončevi površini. Večja kot je aktivnost, bolj pogosti so severni siji. Trenutno je aktivnost na površini Sonca najvišja od leta 2014, tako imenovan sončev maksimum pa pričakujemo leta 2025 – do tedaj bo severnih luči na nebu opaziti vse več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!