Nov incident v Južnokitajskem morju: trčili kitajska in filipinska ladja

Svet 10. Dec 202312:24 0 komentarjev

V spornih vodah Južnokitajskega morja, ki si ga lastita tako Kitajska kot tudi Filipini, sta trčili kitajska in filipinska ladja. Filipinska stran trdi, da so plovila kitajske obalne straže in mornarice nadlegovala filipinske čolne za civilno oskrbo in izzvala namerno trčenje. Kitajska stran zatrjuje, da je do trka plovil prišlo zaradi nenandnega manevra filipinskega čolna.

V bližini območja v Južnokitajskem morju, ki si ga lastita tako Kitajska kot tudi Filipini, sta trčili kitajsko in filipinsko plovilo, kar je sprožilo nov konflikt med državama. Za incident, ki se je zgodil med oskrbo filipinske vojaške postojanke v bližini spornega otočja Spratly, krivita druga drugo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah filipinskih oblasti so “plovila kitajske obalne straže in mornarice nadlegovala filipinske čolne za civilno oskrbo in izvajala nevarne manevre”. Delovna skupina za zahodno Filipinsko morje je v izjavi za javnost zapisala, da je kitajska obalna straža namerno trčila v enega od dveh oskrbovalnih čolnov, poroča AFP.

Ena od kitajskih ladij naj bi proti čolnoma in plovilu filipinske obalne straže uporabila tudi vodne topove. Po navedbah Filipinov je to povzročilo večjo škodo na motorju oskrbovalnega čolna in poškodovalo jambor ladje obalne straže.

Kitajska obalna straža pa je Filipine obtožila namernega trčenja s kitajsko ladjo. Filipinska ladja naj bi na “nevaren način” nenadoma spremenila smer, pri tem pa namerno trčila v plovilo obalne straže, je v izjavi za javnost zapisala kitajska obalna straža. Kitajska trdi tudi, da so filipinska plovila poskušala dostaviti gradbeni material na “nezakonito zasidrano ladjo” Filipinov.

Do trka čolnov je prišlo dan po tem, ko so Filipini obtožili Kitajsko, da z vodnimi topovi ovira tri filipinske čolne, ki so skušali filipinskim ribičem v bližino spornega območja dostaviti hrano in opremo.

Odnosi med Manilo in Pekingom so se poslabšali po prihodu filipinskega predsednika Ferdinanda Marcosa, ki si prizadeva izboljšati vezi s tradicionalno filipinsko zaveznico ZDA in se tako upreti kitajskim ekspanzionističnim težnjam v Južnokitajskem morju.

Kitajska je greben čeri Scarborough Shoal, ki so bile prej del ribolovnega območja v filipinski gospodarski coni, zasedla leta 2012. Odtlej se napetosti na območju stopnjujejo. Poleg Kitajske si namreč posamezne dele strateško pomembnega Južnokitajskega morja lastijo še Vietnam, Filipini, Malezija, Brunej in Tajvan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!