Nova osupljiva fotografija iz vesolja: tokrat je na njej redka vrsta galaksije

Svet 03. Avg 202210:43 > 10:47 1 komentar
galaksija
NASA/CNN

Teleskop James Webb je pokukal skozi vesoljski prah in posnel osupljivo sliko redke vrste galaksije.

Najnovejša fotografija, ki jo je posnel teleskop James Webb, prikazuje galaksijo Cartwheel, obročasto galaksijo, ki se nahaja 500 milijonov svetlobnih let stran od nas in je nastala, ko sta velika spiralna galaksija in majhna galaksija močno trčili.

Ko galaksije trčijo, lahko spremenijo obliko in strukturo. V galaksiji Cartwheel, ki je nekoliko podobna kolesu kočije, barvit obroč obdaja še svetlejši notranji obroč – oba pa se širita stran od središča trka, kot je razvidno s fotografije, ki jo je zabeležil teleskop.

Več fotografij, ki jih je posnel teleskop:

galaksija galaksija
NASA/CNN
galaksija galaksija
NASA/CNN
galaksija galaksija
NASA/CNN
galaksija galaksija
NASA/CNN
galaksija galaksija
NASA/CNN
galaksija galaksija
NASA/CNN

Zaradi teh lastnosti znanstveniki Cartwheel kategorizirajo kot obročasto galaksijo, ki so veliko bolj redke kot spiralne galaksije. Astronomi so zaradi Webbovih zmogljivosti pridobili nova spoznanja o posameznih zvezdah in nastajanju zvezd v kaotični galaksiji, pa tudi o črni luknji v galaktičnem središču. Nova fotografija razkriva več o tem, kako se je galaksija razvijala v milijardah let. Med vročim prahom v svetlem notranjem obroču nastajajo velikanske mlade zvezdne kopice. Medtem se zunanji obroč širi že 440 milijonov let in tam zvezde nastajajo in umirajo (eksplozije supernove). Ko se obroč razširi, trči ob plin, kar sproži nastajanje novih zvezd.

Na posnetku sta tudi dve majhni bližnji galaksiji. Galaksijo Cartwheel so preučevali tudi vesoljski teleskop Hubble in drugi observatoriji, vendar je galaksijo zakrivalo kopičenje prahu. Webb je infrardeči teleskop, ki opazuje svetlobo, ki je človeškemu očesu nevidna, zato je lahko zajel nove podrobnosti, ki jih drugi instrumenti niso mogli.

Prve fotografije ki jih je zabeležil teleskop James Webb, je vesoljska agencija NASA objavila 12. julija, več fotografij pa bo na voljo v prihodnjih tednih, poroča NASA. Več v člankih Prva fotografija, ki jo je vesoljski teleskop James Webb poslal iz vesolja in Nasa objavila še več fotografij, ki jih je posnel teleskop James Webb.

 Avtorica: Ashley Strickland/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje