Objavljen zvočni posnetek Trumpovega razkazovanja zaupnih dokumentov

Svet 27. Jun 202317:23 0 komentarjev
Donald Trump
PROFIMEDIA

V ZDA so mediji objavili zvočni posnetek, ki je med dokaznim gradivom sodnega procesa proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti. Posnetek je nastal leta 2021, iz njega pa je razvidno, da je bivši predsednik svojemu osebju ter pisatelju in založniku pokazal zaupni načrt vojaškega napada na Iran. Trump zbranim na posnetku večkrat pove tudi to, da ima v rokah tajne dokumente.

Ameriška televizija CNN je pridobila zvočni posnetek pogovora nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, iz katerega je razvidno, da je zaupne vojaške dokumente razkazoval nepooblaščenim osebam. Posnetek je nastal julija 2021 v Trumpovem letovišču Bedminster. Med ljudmi, ki jim je bivši predsednik pokazal vojaški načrt napada na Iran, sta bila dva člana njegovega osebja ter založnik in pisatelj, ki sta pripravljala knjigo o enem izmed Trumpovih sodelavcev.

Pogovor peterice se je glede na posnetek vrtel okoli najvišje rangiranega vojaškega poveljnika in predsednikovega svetovalca Marka Milleyja. Ta je ob koncu Trumpovega mandata večkrat zatrdil, da je želel predsednik napasti Iran. Ko je pogovor nanesel na te obtožbe, pa je Trump sogovorcem dejal, da jim lahko pokaže primer.

Na posnetku se zasliši šelestenje in nekdanji predsednik zbranim pove, da ima cel kup papirjev o Iranu, ki so mu jih Milley in ljudje z obrambnega ministrstva takrat predložili. “Rekel je, da želim napasti Iran. Kaj ni to zanimivo? Tega nisem pripravil jaz, ampak on,” je med listanjem po zaupnih načrtih napada na Iran dejal Trump.

Najmočnejši republikanski politik, ki je trenutno sredi boja za nov predsedniški mandat, je zbranim večkrat povedal, da ima v rokah zaupne dokumente. “Zadeva je strogo zaupna. To je tajna informacija. Kot predsednik bi lahko umaknil oznako tajnosti, zdaj je ne morem,” se na posnetku slišijo Trumpove besede.

Zaupni dokumenti v Trumpovi rezidenci
PROFIMEDIA

Deli posnetega pogovora so vključeni v dokazno gradivo sodnega procesa, ki zaradi neprimernega ravnanja s tajnimi dokumenti teče proti republikanskemu politiku. Prva zvezna obtožnica proti bivšemu predsedniku v zgodovini ga bremeni namernega zadržanja informacij o nacionalni obrambi, zarote, oviranje preiskave in lažnih izjav. Trump se je na sodišču v vseh 37 primerih očitanih kaznivih dejanj izrekel za nedolžnega. Zaupne dokumente, med katerimi so nekateri nosili tudi najvišjo stopnjo tajnosti, je po koncu predsednikovanja prenesel iz Bele hiše v svojo rezidenco v Mar a Lagu, kjer mu jih je FBI zaplenila.

Zaupne dokumente pa je po koncu podpredsedniškega mandata domov vzel tudi sedanji predsednik Joe Biden. Preiskovalci so jih našli v njegovi pisarni, garaži ter domovanju v Delawaru. Primera naj bi sicer bila različna, saj Trump dokumentov ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu, medtem ko naj bi šlo v Bidnovem primeru za malomarno ravnanje z dokumenti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!