Umrl deček Lav, za katerega se je oče boril tudi z gladovno stavko

Svet 17. Avg 202106:36 > 10:32 0 komentarjev
Nemanja Popović
Nemanja Popović, oče dečka Lava (Vir: N1)

Srbijo je pretresla smrt dveletnega dečka Lava. Zaradi levkemije je bil že dva meseca na intenzivni negi v Novem Sadu, javnost pa je postala pozorna na njegov boj, ker je oče Nemanja gladovno stavkal pred ministrstvom za zdravje.

Nemanja Popović je trdil, da sinu Lavu pristojni ne želijo odobriti eksperimentalne terapije, ki bi mu lahko rešila življenje. Gre za terapijo s kanabinoidi brez THC. Zato si je prizadeval, da bi Srbija pravočasno spremenila zakonodajo, za sina pa se je boril tudi tako, da je glasovno stavkal pred srbskim ministrstvom za zdravje.

Danica Petrović iz združenja IRKA (Iniciativa za spremembo zakonske regulacije kanabisa) je za portal nova.rs komentirala, da kanabis v Srbiji sicer ni legaliziran, a se je vedno zamižalo na eno oko, ko je šlo za medicinsko uporabo. “Ljudje v bolnišnicah so na primer imeli na mizicah ob sebi konopljino olje, zdravniki pa so se delali, da ga ne vidijo. Tako da je zelo čudno, da uporabe niso dovolili pri dveletnem otroku,” je dejala.

Dečkov oče je trdil, da bi terapija lahko pomagala Lavu, a da zdravniki nočejo uporabiti zdravila, ki ni registrirano v Srbiji. Novica o Lavovi smrti je odjeknila včeraj, na dan, ko so pričakovali, da bo ministrstvo za zdravje Severne Makedonije sklenilo dogovor s srbskim zdravstvenim ministrstvom, ki bi omogočil, da zdravilo pride v Srbijo in da ga lahko tudi uradno registrirajo.

“Popovići so verjeli, da bi terapija na osnovi kanabinoidov, ki je v Srbiji nezakonita, lahko Lavu dala upanje za življenje. Ker zaradi zakonodaje in procedur v zdravstvenem sistemu ni bila odobrena pravočasno, otrokova družina za smrt krivi sistem in njegove predstavnike,” je zapisano na Facebookovem profilu Čuvari/ke vatre.

Zbirajo sredstva za Boška

V Srbiji se te dni odvija še ena bitka za zdravje otroka. Zbirajo namreč sredstva za malega Boška, ki za zdravljenje spinalne mišične atrofije do petka potrebuje še 300 tisoč evrov.

Denar, ki bo Bošku omogočil potrebno terapijo, v Srbiji zbira humanitarna organizacija Budi human. Donacije so možne tudi iz tujine. Donirati je mogoče prek PayPala ali na evrski transakcijski račun:

št. računa: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!