Pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine odeto v temo

Svet 04. Feb 202316:30 0 komentarjev
Odesa
PROFIMEDIA

V ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa so zaradi poškodovanega transformatorja, ki so ga popravljali po ruskem napadu, od jutra brez elektrike.

Pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine je zaradi poškodovanega transformatorja od danes zjutraj brez elektrike, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil ukrajinski ponudnik električne energije Ukrenergo. Istoimenska regija Odesa je med območji, ki so jih ruski zračni napadi v zadnjih mesecih najhuje prizadeli.

“V jutranjih urah je odpovedal transformator na eni od visokonapetostnih transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbuje mesto Odesa. Postajo so popravljali, potem ko je bila poškodovana v ruskih napadih,” je danes na svojem kanalu na omrežju Telegram objavil Ukrenergo.

“Vse visokonapetostne postaje v regiji so utrpele škodo,” je še sporočil ukrajinski ponudnik električne energije.

Čeprav so posledice ruskih napadov delno odpravili s pomočjo rezervne opreme, je oskrba z električno energijo v regiji Odesa še vedno precej omejena. Na celotnem območju se ponavljajo tudi nenadni izpadi električne energije.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Odesa
PROFIMEDIA

Nova izmenjava vojnih ujetnikov

Rusija in Ukrajina sta sicer izvedli novo izmenjavo vojnih ujetnikov, so danes sporočili iz Moskve in Kijeva. Rusko obrambno ministrstvo je dodalo, da so na težkih pogajanjih dosegli vrnitev 63 ruskih vojakov. Kijev pa je potrdil vrnitev 116 ukrajinskih vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so osvobojeni ruski vojaki prejeli zdravstveno in psihološko oskrbo ter da so v stikih s svojci. Med osvobojenimi so tudi osebe “občutljive kategorije”, katerih izpustitev so dosegli Združeni arabski emirati, je sporočilo ministrstvo na Telegramu. Ni pa pojasnilo, ali gre za visoke častnike, plačance ali vohune.

Vodja predsedniškega urada v Kijevu Andrij Jermak pa je glede izpuščenih ukrajinskih vojakov sporočil, da gre za 114 vojakov in podčastnikov ter dva častnika. Večina jih je služila v oboroženih silah, drugi pa v nacionalni gardi, policiji in obmejni straži. Povedal je še, da so bili zaprti v Mariupolju, Hersonu in Bahmutu.

V začetku januarja sta obe strani že poročali o izmenjavi vojnih ujetnikov. Takrat sta jih izmenjali po 50. Izmenjava vojnih ujetnikov je sicer edino vprašanje, o katerem se Moskva in Kijev še vedno pogajata. Vsi drugi pogovori za mirno rešitev ruske agresije na Ukrajino so zamrznjeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!