Orban: Zaradi nacionalne varnosti potrebujemo državo med nami in Rusijo

Svet 27. Feb 202418:34 0 komentarjev
voditelji držav višegrajske skupine
Foto: REUTERS

Danes so se v Pragi srečali voditelji višegrajske skupnosti, ki so razpravljali o vojni v Ukrajini. Med četverico voditeljev obstajajo določena razhajanja tako o vzrokih za rusko agresijo kot pri reševanju konflikta. Madžarski premier Viktor Orban je med drugim izpostavil, da je v njihovem interesu, da med Madžarsko in Rusijo obstaja še ena država.

Predsedniki vlad Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske so bili složni, da gre pri ruski agresiji za grobo kršitev mednarodnega prava in da Ukrajina potrebuje pomoč, vendar so se razhajali glede oblike pomoči, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Obstajajo razlike glede tega, na kakšen način naj pomagamo Ukrajini,” je na skupni novinarski konferenci dejal češki premier Petr Fiala. Pojasnil je, da Češka in Poljska zagovarjata pošiljanje vojaške pomoči Ukrajini, Slovaška in Madžarska pa ne, vendar sta pripravljeni Kijevu pomagati na humanitarnem področju. Dodal je, da med četverico voditeljev obstajajo tudi razlike pri vprašanju vzrokov za rusko agresijo in pri iskanju rešitev konflikta.

Po oceni slovaškega premierja Roberta Fica vojna v Ukrajini nima vojaške rešitve. “Zagotovimo lahko več orožja in denarja, vendar bomo čez dve leti v enakem položaju kot zdaj,” je izpostavil in dodal, da bo razlika le v tem, da bo na obeh straneh konflikta še več mrtvih.

“Le takojšnja prekinitev ognja lahko odpre prostor za pogajanja o kompromisih in sporazumih,” je nadaljeval in poudaril, da varnostna zagotovila potrebujeta tako Ukrajina kot Rusija.

Po mnenju poljskega predsednika vlade Donalda Tuska mora višegrajska skupina tudi v odnosu do vojne v Ukrajini upoštevati evropske vrednote, na katerih je bila ustanovljena – svobodo, človekove pravice in pravno državo. Po njegovi oceni bi moralo biti kljub razlikam mogoče najti skupen jezik za sodelovanje pri pomoči Ukrajini.

V luči današnjega novega protesta poljskih kmetov v Varšavi je Tusk poudaril, da mora biti pomoč Ukrajini organizirana tako, da kmetijskim sektorjem na Poljskem in v drugih državah ne prinaša izgub.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem poudaril, da se Madžarska želi izogniti ponovni skupni meji z Rusijo, saj da je imela v preteklosti slabe izkušnje, pri čemer je najverjetneje imel v mislih sovjetsko vojaško posredovanje na Madžarskem leta 1956.

“Eden od najpomembnejših temeljev madžarske nacionalne varnosti je imeti nekoga med nami in Rusijo. Ukrajini pomagamo tudi zaradi lastnega nacionalnega interesa,” je dodal.

Ob tem je ponovil, da Madžarska Ukrajini ne bo dobavljala orožja, je pa pripravljena zagotoviti humanitarno pomoč in oskrbo ukrajinskim beguncem, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

protestniki med srečanjem višegrajske skupine
Med srečanjem četverice se je zbralo nekaj deset protestnikov, ki so nasprotovali stališčem Orbana in Fica. (Foto: REUTERS)

Med srečanjem četverice je več deset ljudi protestiralo proti stališčem Fica in Orbana glede vojne v Ukrajini. Obnje se je obregnil tudi Fiala, ki je dejal, da ne verjame v “pacifistične rešitve” vojne in da dolgoročnega miru ni mogoče doseči s popuščanjem Rusiji. “Ko gre za neodvisnost ukrajinske države, ni prostora za kompromise,” mu je pritrdil Tusk.

Na srečanju so sicer voditelji razpravljali tudi o morebitnih izboljšavah evropskega zelenega dogovora, sodelovanju na področju jedrske energije, skupnem boju proti nezakonitim migracijam in nezadovoljstvu evropskih kmetov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!