Uprava za varno hrano zaradi trendovske pijače Prime uvedla inšpekcijski nadzor

Slovenija 24. Okt 202309:36 4 komentarji
energijska pijača
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je Zveza potrošnikov Slovenije pozvala upravo za varno hrano, naj nemudoma ukrepa v zvezi s pijačo Prime, ki je tudi v Sloveniji med mladimi sprožila pravo evforijo, je uprava zdaj uvedla inšpekcijski nadzor. Ali in kako bo ukrepala?

Kot smo že poročali, je prime evforija dosegla tudi Slovenijo, to priljubljeno pijačo pa je pod drobnogled vzela Zveza potrošnikov Slovenije.

Starše so opozorili, naj bodo pozorni, kaj kupujejo otrokom, saj so na embalaži pijače ugotovili številne napake v označbi. “Seznam napak je izjemno dolg,” so poudarili, na nepravilnosti pa opozorili tudi upravo za varno hrano in varnost živil. “Pričakujemo takojšnje ukrepanje,” so bili jasni. (V nekaterih zveznih državah Kanade denimo je prodaja te pijače že prepovedana.)

Na upravi so za N1 potrdili, da so že uvedli inšpekcijski nadzor. Najprej so morali identificirati uvoznike oziroma distributerje pijače Prime, trenutno pa zbirajo podatke o vrstah pijač. Prek spleta se prodajata namreč dve različici z različnimi okusi: negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml) in gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača, poimenovana energijska pijača (355 ml), ki vsebuje 200 mg kofeina na pločevinko. Obe sta na voljo v različnih okusih, z dodanimi aromami in sladili.

Inšpektorji uprave za varno hrano preverjajo “tako navedbe na deklaracijah kot na proizvajalnih specifikacijah”. Do zdaj so odkrili en primer, ko pijača ni bila označena s slovensko deklaracijo, zato je uprava promet z njo do odprave nepravilnosti prepovedala.

Prime, pijača
V trgovinah Interspar je na voljo le prime hydration, medtem ko je po spletu pri različnih ponudnikih mogoče kupiti tudi prime energy (Foto: N1)

NIJZ pripravlja oceno tveganja: ali lahko pijačo Prime prepove?

V petek je ministrstvo za zdravje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prosilo za strokovno oceno oziroma mnenje, kakšna tveganja energijska pijača Prime predstavlja za zdravje predvsem otrok in mladostnikov. Pregledali bodo kratkoročne in dolgoročne učinke sestavin v pijači, ob tem pa jih je ministrstvo prosilo še, naj pripravijo morebitne predloge za ukrepanje.

“NIJZ ne more predlagati prepovedi prodaje živilskega izdelka, saj je to področje že urejeno z živilsko zakonodajo, ki določa, da se živila, ki niso varna, ne smejo tržiti. Lahko pa NIJZ predlaga omejevanje prodaje določenih izdelkov določenim populacijskim skupinam,” so pojasnili za N1.

Na upravi so ob tem dodali, da bodo morebitni ukrepi odvisni od navedb na deklaracijah in odločitve NIJZ. “Običajno so tovrstne pijače opremljene z opozorili, da pijača ni primerna za otroke in mlajše osebe. Potrošnik je torej tisti, ki naj bi upošteval ta opozorila, še posebej v primerih, ko gre za otroke, ki sami ne morejo oziroma ne znajo presojati ustreznosti.”

A dejstvo je, da Zveza potrošnikov Slovenije, ki je pod drobnogled vzela pijačo Prime iz enega od ljubljanskih nakupovalnih centrov, opozoril, da energijska pijača ni primerna za otroke, ni našla.

“Kofeinska bomba”

Obe pijači sta brez dodanega sladkorja, vsebujeta kokosovo vodo, aminokisline, vitamine in minerale, nekatera barvila in arome. Ob pogledu na seznam sestavin drugih okusov pijače so na ZPS ugotovili, da so sestavine zelo podobne, le dodana aroma se spreminja.

Na ZPS opozarjajo predvsem na kofein v različici, ki se promovira kot energijska pijača. Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 miligrame na kilogram telesne mase. “Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 mililitrov) vsebuje 200 miligramov kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni.”

Prime je torej bistveno bolj bogat s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 miligramov kofeina v pločevinki.

Pijača ne vsebuje sladkorja, sladek okus pa je med mladimi zaželen, zato sta ji dodani sladili acesulfam K in sukraloza. Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati.

Aditivi
ZPS

Vse omenjene aditive je EFSA sicer odobrila, a imajo določen največji še sprejemljiv dnevni vnos (ADI). Kakšno količino lahko proizvajalci dodajo določenemu živilu, podrobneje določa evropska zakonodaja o aditivih.

Na ZPS uživanje nizkoenergijskih pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, otrokom odsvetujejo, saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje