Otoka loči le nekaj kilometrov, časovna razlika med njima pa je kar 21 ur

Svet 18. Maj 202307:22 0 komentarjev
Diomedova otoka
NASA

Diomedova otoka sta med seboj oddaljena zgolj slabe štiri kilometre. Enega lahko z drugega celo opazujete. Kljub temu je med njima skoraj en dan časovne razlike.

Čas v posameznih državah je določen glede na časovni pas, v katerem ležijo. Obstaja 24 časovnih pasov, ob prehodu iz enega v drugega je razlika v času ena ura. Pomikanje proti vzhodu zemeljske oble ure dodaja, pomikanje proti zahodu pa ure odvzema.

Običajno je torej, da kadar potujemo v sosednji časovni pas, uro premaknemo za eno uro nazaj oziroma naprej. V povezavi s časom in časovnimi pasovi pa obstajajo tudi nenavadne izjeme. Med te spadata Diomedova otoka, Veliki Diomed (otok Jutri) in Mali Diomed (otok Včeraj).

V Sloveniji pozimi velja čas po časovnem pasu GMT/UTC +1, poleti pa po GMT/UTC +2. Časovni pas GMT (angl. Greenwich mean time) velja za ničelno časovno točko. Ime je dobil po londonskem predelu Greenwich, kjer se nahaja Kraljevi observatorij, skozi katerega poteka ničelni ali greenwiški poldnevnik. S praktičnega vidika je GMT enak UTC (angl. universal coordinated time). Ta je GMT zamenjal leta 1961. Glavna razlika med GMT in UTC je, da se UTC meri in usklajuje z uporabo atomske ure in moderne definicije sekunde.

Potovanje v času

Gre za sosednja otoka med ameriško Aljasko in rusko Čukotko. Med seboj sta oddaljena le štiri kilometre, večji Diomedov otok je last Rusije, manjši pa last Združenih držav Amerike. Med njima poteka morska meja obeh držav, ki je obenem tudi mednarodna datumska meja, ki loči danes od jutri.

Ob prečkanju datumske meje z vzhoda na zahod se koledarski dan prestavi za en dan naprej in obratno. Enako se torej zgodi tudi pri nekajkilometrski plovbi med otokoma. Če torej z Velikega Diomeda na vzhodu odplujemo na Mali Diomed na zahodu, moramo dan na koledarju pomakniti naprej. Časovna razlika med otokoma je pozimi 21 ur, poleti pa 20 ur. Razlika ni 24 ur zaradi lokalno določenih časovnih pasov. Ruski del leži na UTC +12, ameriški del pa na UTC –9.

S tema dvema otokoma pa je povezana še ena zanimivost. Pozimi se namreč med njima ustvari nekakšen ledeni most, sestavljen iz plavajočih ledenih plošč, ki jih morski tok nagnete med otokoma. Teoretično bi lahko tako z enega na drugi otok oz. iz Severne Amerike v Azijo odšli kar peš, vendar bi bil takšen podvig vse prej kot enostaven. Med otokoma namreč ne nastane popolnoma gladka pohodna površina, zato bi morali na nekaterih delih skakati z ene plošče na drugo, tu in tam pa tudi zaplavati. Pot bi bila ob tem tudi nezakonita.

Sicer pa tudi pogled seže z enega na drugi otok. Tako lahko z enega zrete v včeraj, z drugega pa v jutri.

Po podatkih iz leta 2011 je Mali Diomed naseljevalo okoli 135 prebivalcev, medtem ko Veliki Diomed nima stalnih prebivalcev. Povprečna temperatura na otokih je poleti med 4 in 10 stopinjami Celzija, pozimi pa med –12 in –14 stopinjami.

Rusija in ZDA Rusija in ZDA
NASA
Diomedova otoka Diomedova otoka
NASA
Diomedova otoka Diomedova otoka
NASA
Diomedova otoka Diomedova otoka
NASA
Diomedova otoka Diomedova otoka
Wikipedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!