Rastoder: Najdba ni povezana z nami

Rastoder
Guardia di Finanza

Italijanska policija je v pošiljki banan v pristanišču Gioia Tauro na jugu Italije odkrila 2,7 tone kokaina, na video posnetku pa so vidne tudi za banane blagovne znamke derby slovenskega podjetja Rastoder. Slovenska policija o dogodku do zdaj ni bila obveščena, tudi lastnik podjetja Rastoder Izet Rastoder nam je sporočil, da je zanj izvedel od nas. V podjetju so kasneje pojasnili, da so škatle banan na posnetku iz Kolumbije, ne Ekvadorja, od koder je po navedbah Guardie di Finanzia prišla sporna pošiljka, ter da najdba ni povezana z njimi.

Joel, policijski pes kalabrijske izpostave finančne policije, je bistveno pripomogel k temu, da so italijanski policisti ta teden v pošiljki z 78 tonami banan, ki je prispela v kalabrijsko pristanišče Gioia Tauro, odkrili 2,7 tone kokaina.

Pošiljka je v Italijo pripotovala iz Ekvadorja, namenjena pa je bila v Armenijo. Droga je bila skrita v škatlah z bananami in tudi v skritem dnu kontejnerja. Po oceni policije bi lahko preprodajalci z zaseženo drogo zaslužili 800 milijonov evrov.

Italijanska finančna policija Guardia di Finanza je na spletu objavila posnetek, s katerega pa je razvidno, da so v bile v sporni pošiljki tudi banane blagovne znamke derby, ki je v lasti slovenskega podjetja Rastoder.

Naša policija poizveduje

Izet Rastoder nam je dejal, da je za dogodek prvič slišal od nas in da je v tujini. Napotil nas je na podjetje Rastoder, kjer so nam prav tako povedali, da so za odkritje izvedeli iz medijev.

Tudi slovenska policija o dogodku ni bila obveščena, bodo pa poslali poizvedbo tujim varnostnim organom. V primeru najdbe prepovedanih drog v pošiljkah slovenskih pravnih oseb jih tuje policije sicer praviloma obvestijo, pravijo. Običajno zaprosijo tudi za posredovanje podatkov o pošiljatelju oziroma prejemniku legalnih pošiljk oziroma tovora, v katerem so skrite prepovedane droge, ter včasih za izvedbo preiskovalnih dejanj.

V podjetju Rastoder so nam povedali, da jih ni kontaktiral noben državni organ. Kasneje so za Siol.net pojasnili, da so škatle derby banan na posnetku iz Kolumbije, medtem ko naj bi sporna pošiljka z drogo prišla iz Ekvadorja. Dodali so, da z Armenijo, kamor je bila pošiljka po navedbah policije namenjena, ne poslujejo. “Omenjena najdba ni povezana z nami,” so v komentarju za Siol.net še zapisali v podjetju.

Izet Rastoder
Žiga Živulović jr./BOBO

Izet Rastoder nam je danes dejal, da je za dogodek prvič slišal od nas in da je v tujini.

Pretekle najdbe

V preteklih letih so sicer v Rastoderjevih pošiljkah nekajkrat našli drogo. Januarja 2020 so v prostorih podjetja v Ljubljani potekale policijske preiskave. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je takrat pojasnjeval, da so zbirali dokaze glede sumov neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V podjetju so trdili, da so tisti dan sami naleteli na sumljivo pošiljko, v kateri je bil namesto banan papir, in poklicali carinike. Le nekaj trenutkov pozneje pa so tam že bili oboroženi specialci.

Na policiji pa so to zanikali in za Dnevnik povedali, da je bila preiskava posledica dlje čas trajajoče preiskave in ne “klicev občanov na interventno številko 113”. Zdaj so nam na policiji povedali, da so takrat preiskavo izvajali na podlagi evropskega preiskovalnega naloga tujega pravosodnega organa, o zbranih ugotovitvah pa so poročali koprskemu tožilstvu. Odgovor tožilstva čakamo.

Rastoder je takrat ugibal, da je pošiljko morda zlorabila kakšna kriminalna združba. Dejal je, da se v podjetju tovor vedno trudijo zaščititi, vendar popolna zaščita ni mogoča. Na vprašanje Dnevnika, ali se je kaj podobnega že kdaj zgodilo, je odvrnil, da ne.

Sledilo je še nekaj primerov najdb droge v Rastoderjevih pošiljkah. Marca 2020 je makedonska policija v njihovi pošiljki banan našla kilogram kokaina. Po tem dogodku sta Rastoder in njegov kolumbijski dobavitelj Uniban napovedala dodatne ukrepe za zaščito trgovinskih poti.

Leta 2021 je malteška carina zasegla 740 kilogramov kokaina na kontejnerski ladji, ki je bila na poti iz Ekvadorja v Slovenijo. Takrat je Rastoder dejal, da ne gre za banane njegove znamke.

Januarja lani so črnogorski policisti v pristanišču Bar našli pošiljko s 400 kilogrami kokaina, skrito v kartonastih zabojčkih Rastoderjevih banan Derby. V podjetju so se takrat odzvali, da so tarča hudodelske družbe in da sodelujejo z organi pregona v Črni gori in Sloveniji. Sledil je nenavaden odziv podjetja na družbenih omrežjih. V podjetju so z uradnega profila s številnimi slovničnimi napakami odgovarjali Twitterjevim uporabnikom. Pozneje so vse objave izbrisali.

Na policiji so nam na vprašanje, če imajo kakšen odprt predkazenski postopek, ki vključuje pravno osebo Rastoder ali njegove odgovorne osebe oziroma zaposlene, odgovorili le, da zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Iz podjetja pa so nam sporočili, da proti njihovim zaposlenim ni bil nikoli sprožen noben kazenski postopek.

kokain portugalska
Profimedia

Evropski trg s kokainom, ki je za marihuano druga najbolj priljubljena droga v Evropi, naj bi bil vreden 10,5 milijarde evrov.

Rekordni zasegi

V Rastoderju pravijo, da je bilo v preteklih mesecih predvsem na severu Evrope (navajajo pristanišči Rotterdam in Antwerpen ter Veliko Britanijo) veliko rekordnih odkritij. “S težavo se sooča celotna industrija,” pravijo v podjetju in pojasnjujejo, da so zabojniki z bananami najpogostejše tarče tihotapcev, saj jih je daleč največ na poti iz Južne Amerike proti Evropi, obenem pa potujejo hitro, ker gre za hitro pokvarljivo blago.

Navedbam o povečanih količinah pritrjuje poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, objavljeno maja lani (novo poročilo bo objavljeno 16. junija letos), v katerem piše, da evropski trg kokaina raste in da so razpoložljive količine na zgodovinsko najvišjih ravneh. Avtorji navajajo, da je “velika proizvodnja kokaina v Južni Ameriki privedla do rekordnih zasegov te droge v Evropi”. Politico je poročal, da so samo v belgijskem Antwerpnu lani zasegli 110 ton kokaina, policija pa je napovedala kadrovsko krepitev enote za odkrivanje prepovedanih drog.

Na vprašanje, ali glede na ponavljajoče se najdbe sprejemajo kakšne ukrepe, v Rastoderju odgovarjajo, da poskušajo zlorabe preprečiti s poostrenim varnostnim nadzorom v izvornih lukah.

»POPRAVEK v zvezi z člankom: Spet droga v Rastoderjevi pošiljki banan: »To težavo ima celotna industrija«.

Niti Izet Rastoder, niti družba RASTODER, družba za gostinstvo in trgovino, d.o.o., niti kdorkoli od zaposlenih v navedeni družbi ni osumljenec v zadevah, ki jih omenja navedeni članek. Prav tako zoper kogarkoli od predhodno navedenih ne teče nobena kazenska ali policijska preiskava.

Izet Rastoder želi ponovno pojasniti, da je v preteklosti njegova družba bila zlorabljena s strani kriminalnih združb za tihotapljenje mamil.

Po podatkih s katerimi razpolagata, je bila prepovedana droga najdena v škatlah z bananami konkurenčnega podjetja.«

Grosuplje, dne 23.5.2023 Izet Rastoder in RASTODER, d.o.o

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.