Padli kolesarski as priznal še eno bitko: “Čez noč sem šel od junaka do bedaka”

Svet 16. Mar 202414:42 4 komentarji
Lance Armstrong
Foto: PROFIMEDIA

Padli kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je v podkastu “The Great Unlearn” zdaj priznal tudi, da se je v letih po tem, ko je priznal uporabo nedovoljenih snovi v športu, bojeval s posttravmatsko stresno motnjo (PTSM).

Ameriški kolesar Lance Armstrong si je v času svoje kolesarske kariere ustvaril sloves največjega v tem športu. Vse dokler v javnosti ni izbruhnil verjetno eden izmed največjih škandalov v zgodovini športa, ko se je začelo pojavljati vse več dvomov in dokazov o čistosti njegovih izjemnih in serijskih kolesarskih dosežkov.

Temu je leta 2013 sledilo tudi njegovo priznanje. O vseh svojih športnih grehih je prvič javno spregovoril leta 2013 v intervjuju z Oprah Winfrey, ko je razkril, da je v času kariere med drugim uporabljal eritropoetin (EPO), testosteron, človeške rastne hormone in nezakonito transfuzijo krvi.

Ameriška protidopinška organizacija je njegova dejanja takrat označila za “najbolj prefinjen, profesionaliziran in uspešen dopinški program.”

Lance Armstrong
Foto: PROFIMEDIA

Po priznanju je bilo Armstrongu odvzetih sedem naslovov osvojenih na dirki Tour de France, zahtevali pa so tudi, da vrne vse denarne nagrade, ki jih je dobil za zmage med leti 1999 in 2005. Za nameček so ga doletele še številne tožbe, ameriški vladi pa je moral vrniti tudi pet milijonov dolarjev. S podrobnostmi svoje nečastne športne zgodbe se je nato svetovni javnosti razkrival v številnih intervjujih, nastopih in gostovanjih.

Pred nekaj dnevi pa je v podkastu “The Great Unlearn” razkril še, da se je v letih po priznanju uporabe nedovoljenih substanc v športu dolgo bojeval tudi s posttravmatsko stresno motnjo (PTSM), navaja CNN.

“Dohodki so čez noč padli na ničlo”

“Čez noč sem šel od junaka do bedaka,” je v podkastu dejal Armstrong in dodal, da so nekateri njegovemu propadu celo ploskali. “Veliko jih je menilo, da si to zaslužim. In ti so imeli prav, vsekakor sem si to zaslužil,” je priznal.

“Bil je dolg seznam tožb. Dohodki so z astronomskih zneskov naenkrat padli na ničlo. Skozi takšne stvari človek ne more iti, ne da bi utrpel posttravmatsko stresno motnjo (PTSM),” je pripovedoval.

Nadaljeval je, da ljudje zmotno menijo, da PTSM doleti bolj kot ne le vojake, ki so na bojiščih doživeli hude travme, izgubili soborce, prijatelje … in zrli smrti v oči.

“Posttravmatska stresna motnja zagotovo ni značilna le za vojake, prav tako ne izključno za nekoga, kot sem jaz,” je dejal ob pojasnjevanju, da lahko do PTSM vodijo najrazličnejši travmatični dogodki v življenju.

Armstrong, ki sicer ni razkril, kdaj in kdo mu je diagnosticiral PTSM, je še povedal, da se je v letih po intervjuju pri Oprah z motnjo najprej spoprijemal sam. In sicer s “terapijo na kavču”, kot je dejal. Po tem pa je dojel, da potrebuje nekaj “drugačnega in globljega”.

armstrong
Foto: zajem zaslona/The Great Unlearn

Priključil se je terapevtskemu programu za zdravljenje te motnje Onsite v ameriški zvezni državi Tennessee. “Gre za nekajdnevno terapijo, ki pretežno poteka v samoti, ena na ena, deset ur na dan,” je opisal.

Prav tako se je osredotočil na intenzivno telesno vadbo.

Armstrong je sicer leta 2014 v intervjuju za CNN zatrjeval, da zaradi vseh dogodkov ne potrebuje nobenih terapij, saj da so te zanj vožnja s kolesom, igranje golfa in pitje piva. A eden največjih škandalov v zgodovini svetovnega športa je očitno pustil posledice, ki si jih Armstrong, ko je bil še na vrhuncu kolesarske kariere, ni niti predstavljal.

Kaj je PTSM?

Posttravmatska stresna motnja (PTSM) je intenzivna tesnobna reakcija, ki je posledica preživetja izjemno hudega dogodka, travme. Je težja duševna motnja in po novi ameriški klasifikaciji duševnih motenj ne sodi več v sklop anksioznih motenj. Gre za odložen ali podaljšan odziv na travmatičen dogodek in povzroča veliko stisko. Značilno je nenehno in nehoteno podoživljanje travme. (vir: Wikipedia in NIJZ)

V primeru, da zaznavate stisko, se obrnite po pomoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje