Palestinski predsednik po dobrem desetletju obiskal Izrael

Svet 29. Dec 202113:17 > 13:46 0 komentarjev
Mahmud Abas
PROFIMEDIA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po več kot desetih letih obiskal Izrael. Tja je odpotoval na sestanek z izraelskim obrambnim ministrom Benijem Gancem, s katerim sta med drugim razpravljala o sodelovanju pri zagotavljanju varnosti. Pogovor je tekel tudi o judovskih naselbinah na Zahodnem bregu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas se je v torek prvič po letu 2010 mudil na uradnem obisku v Izraelu, kjer se je sestal z izraelskim obrambnim ministrom Benijem Gancem. Ta je danes napovedal sveženj ukrepov za Zahodni breg, katerega namen je okrepiti zaupanje.

“Govorili smo o implementaciji gospodarskih in družbenih ukrepov. Poudarili smo tudi pomen poglobitve varnostnega sodelovanja ter preprečevanja terorizma in nasilja v dobro tako Izraelcev kot Palestincev,” je Ganc povedal v torek zvečer po srečanju. To je po navedbah izraelskih medijev potekalo v njegovi rezidenci v mestu Roš Hajin v osrednjem delu države.

Danes je izraelsko obrambno ministrstvo predstavilo ukrepe za okrepitev zaupanja s palestinskimi oblastmi. To vključuje predplačilo v višini 100 milijonov šeklov (28,5 milijona evrov) od davkov, ki jih v imenu palestinskih oblasti pobere Izrael, piše tiskovna agencija AFP. Izraelske oblasti so napovedale še odobritev dodatnih 6.000 prošenj Palestincev za registracijo pravice do bivanja na Zahodnem bregu, ki je pod izraelskim nadzorom od šestdnevne vojne leta 1967. 4.000 prošenj so odobrili oktobra, kar se je zgodilo prvič po letu 2009. Še 3.500 ljudi pa bo predvidoma dobilo dokumentacijo za bivanje v Gazi.

Izraelska naselbina
PROFIMEDIA

Tema pogovorov tudi judovski priseljenci na Zahodnem bregu

Palestinski minister za civilne zadeve Husein al Šejk, ki je bil v palestinski delegaciji, je danes dejal, da so govorili tudi o “napetih razmerah na terenu zaradi delovanja judovskih naseljencev” in številnih varnostnih, gospodarskih in humanitarnih vprašanjih. Na Zahodnem bregu živi skoraj 500.000 tisoč judovskih naseljencev. Te naselbine so v skladu z mednarodnim pravom nezakonite.

Ganc je že avgusta obiskal sedež palestinskih oblasti v Ramali na Zahodnem bregu, kjer se je sestal z Abasom. To je bilo prvo srečanje na tako visoki ravni po več letih.

V nedeljo je medtem izraelska vlada potrdila načrt, vreden več kot 280 milijonov evrov, v skladu s katerim nameravajo podvojiti število judovskih naseljencev na Golanski planoti. Zgraditi nameravajo 7.300 domov in privabiti 23.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!