Po inšpekcijskem nadzoru v Sisku zoper odgovorne vložene prve prijave

Svet 10. Maj 202320:59 0 komentarjev
bolnica Sisak
Hitna uživo 194/FACEBOOK

Po pretresljivih prizorih iz bolnišnice v Sisku na Hrvaškem, ki so konec aprila zakrožili po spletu, je inšpekcijski nadzor zdaj pokazal, da bolnici ne bi smeli biti v isti postelji, saj je bilo prostih kapacitet dovolj. "To potezo ocenjujem kot skrajno neprimerno," je dejal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Zoper odgovorne so bile vložene prve prijave.

Potem ko je v javnosti zakrožila pretresljiva fotografija dveh starejših pacientk, ki sta bili v Splošni bolnišnici (SB) dr. Iva Pedišića v Sisku nameščeni na isto posteljo, je tamkajšnje ministrstvo za zdravje končalo inšpekcijski nadzor. Ta je pokazal, da je bilo v bolnišnici dovolj prostih postelj.

“Zoper odgovorno osebo siške splošne bolnišnice in omenjeni zdravstveni zavod je bil podan obdolžilni predlog na sodišče za prekrške v Sisku,” so po poročanju Večernjega lista sporočili z ministrstva. Medtem pa so iz bolnišnice po poročanju Dnevnika.hr sporočili, da je bil razrešen vodja urgentnega sprejemnega oddelka, triažni medicinski sestri pa grozijo sankcije. Kazni zoper zaposlena naj bi zahteval direktor bolnišnice.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je potezo zaposlenih v bolnišnici v primeru pacientk ocenil kot skrajno neprimerno. Čeprav pristojnosti za razrešitev direktorja bolnišnice Tomislava Dujmenovića nima, bi sam na njegovem mestu odstopil. “Zelo verjetno bi to storil, zlasti zaradi druge podrobnosti, ki je bila prisotna v tej zgodbi,” je dejal minister in spomnil, da je Dujmenović na dan izbruha afere celo prikrival smrt ene izmed pacientk. “Na neki točki je predstavil informacije, ki niso bile resnične,” je dodal po pisanju Dnevnika.hr.

Kot smo poročali, sta bili pacientki, varovanki Doma starejših Rebić, v urgentni center bolnišnice prepeljani 14. aprila, ko je fotografija tudi nastala. Še isti dan je ena umrla, kar so potrdili v domu. Druga pacientka naj bi bila nato na urgenci nameščena še nekaj dni, kljub temu da je bilo na bolnišničnih oddelkih v času nastanka fotografije prostih kar 25 postelj. Tja naj bi jo premestili šele na dan, ko so pretresljive fotografije zakrožile po spletu, torej 19. aprila. V bolnišnici so najprej trdili, da so bili na dan sprejema pacientk vsi oddelki zasedeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!