Po napadu v sinagogi policija aretirala dva najstnika

Svet 17. Jan 202208:01 > 08:37 0 komentarjev
Teksas
Shelby Tauber/REUTERS

Policija je v Angliji aretirala dva najstnika, domnevno povezana z incidentom, ki se je v soboto zgodil v sinagogi v mestu Colleyville v Teksasu. Kot poroča BBC, za zdaj ni znano, koliko sta aretirana stara, kot tudi ne, kako naj bi bila povezana z napadom.

V soboto je moški v sinagogi zajel štiri talce, med njimi priljubljenega lokalnega rabina. Po več kot desetih urah je policija vdrla v sinagogo in osvobodila še zadnje tri talce. Ugrabitelj, 44-letni britanski državljan Malik Faisal Akram, je v incidentu umrl.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pred tem navedel, da “ni znakov”, da bi bil v zajetje talcev v sinagogi v kraju Colleyville poleg Akrama vpleten še kdo. Napadalec je bil ustreljen, pri čemer je umrl, navaja BBC.

Njegovo smrt je po poročanju BBC potrdil tudi njegov brat Gulbar. V objavi na Facebooku se je opravičil vsem žrtvam in poudaril, da se je njegov brat boril s težavami v duševnem zdravju.

Ugrabitelj naj bi po neuradnih navedbah zahteval izpustitev pakistanske znanstvenice Afije Sidiki, ki je bila leta 2010 v New Yorku obsojena na 86 let zapora zaradi domnevnega umora ameriških agentov v Afganistanu. Kazen prestaja v zaporu v Teksasu.

Policija teh navedb ni potrdila, je pa sporočila, da se je ugrabitev “nanašala na zadevo, ki ni neposredno ogrožala judovske skupnosti”.

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da je šlo za teroristično dejanje, je posredno potrdil, da je bil dogodek povezan s Sidiki. Dejal je namreč, da je bil napad v Teksasu povezan z nekom, ki je bil aretiran pred 15 leti, zadnjih deset let pa je v zaporu. Njen odvetnik je sicer sporočil, da Sidiki “nikakor ni povezana” z zajetjem talcev, in to dejanje obsodil.

Po navedbah virov iz policije pri Akramu niso našli nobenega eksploziva, poleg tega naj ne bi imel nikakršne kriminalne preteklosti, še piše BBC.

Akramov brat je še povedal, da je v času napada sodeloval s FBI in pogajalci, a da ga ni bilo mogoče prepričati, da se preda.

“Poudariti želimo, da naša družina ne podpira njegovih dejanj. Radi bi se iskreno in iz srca opravičili vsem žrtvam, vpletenim v nesrečni dogodek,” je dejal Akram. Dodal je, da so v stikih s teksaškimi oblastmi, in izrazil upanje, da bodo lahko dobili bratovo truplo, da bi ga lahko pokopali.

Dogodek naj bi sprožil zaskrbljenost judovskih organizacij v ZDA in tudi izraelske vlade.

Kot “dejanje terorizma in antisemitizma” je incident obsodila tudi britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!