Po napadu v Turčiji pridržali 17 osumljencev, napadalka naj bi dejanje priznala

Svet 18. Nov 202212:40 3 komentarji
Istanbul, Turčija
Dilara Senkaya/REUTERS

Sodišče v Carigradu je danes odredilo pridržanje 17 osumljencev za nedeljski smrtonosni bombni napad v mestu, ki je zahteval šest življenj. Med pridržanimi osumljenci je tudi sirska državljanka Alham Alibašir, domnevno povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Albašir naj bi med zaslišanjem priznala, da je bombo podtaknila ona.

Sodišče v Istanbulu je 17 osumljencev priprlo v predkazenskem postopku zaradi obtožb o uničevanju enotnosti države, namernem poskusu umora in namernem ubijanju, je navedbe turške tiskovne agencije Anadolu povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Turška vlada je za bombni napad obtožila prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo Ankara označuje za teroristično skupino.

Alham Alibašir je dejala, da se je PKK pridružila zaradi vpliva svojega fanta in da je s skupino ostala povezana tudi po tem, ko se je z njim razšla. V Turčijo naj bi nezakonito prišla iz pretežno kurdskega Afrina v Siriji, ki ga po porazu kurdske milice YPG s podporo Turčije nadzoruje t.i. sirska nacionalna vojska (SNA).

Bombni napad v Carigradu je bil najbolj smrtonosen v zadnjih petih letih in je obudil grenke spomine na val bombnih napadov po vsej državi med letoma 2015 in 2017, za katere naj bi bili krivi predvsem pripadniki PKK in džihadisti Islamske države. Turški notranji minister Suleyman Soylu je dejal, da Ankara meni, da je bil ukaz za napad izdan iz mesta Kobane na severu Sirije, ki je pod nadzorom YPG.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje