Po nesreči v poljskem premogovniku potrdili deset smrtnih žrtev

Svet 26. Apr 202221:40 > 21:40 0 komentarjev
rudarji
PROFIMEDIA

Poljske reševalne službe so danes v premogovniku v bližini poljskega mesta Zofiowka po sobotnem potresu našle preostala trupla pogrešanih rudarjev. Skupno je tako potrjeno število smrtnih žrtev v nesreči naraslo na deset.

“Našli smo trupla zadnjih štirih rudarjev, pogrešanih v nesreči v rudniku, ki jih zdaj spravljamo na površje,” je povedal direktor rudnika Marcin Golebiowski.

V soboto je namreč v premogovniku Zofiowka na globini 900 metrov prišlo do močnega potresa, ki ga je spremljalo uhajanje metana. Od 52 rudarjev, ki so bili v bližini kraja potresa, se jih je le 42 nepoškodovanih vrnilo na površje. Aktivirali so dvanajst reševalnih ekip, ki so poskušale rešiti preostale rudarje, a so bile žal neuspešne.

To je bila že druga tovrstna nesreča na Poljskem v preteklem tednu, saj je v sredo v eksploziji v rudniku Pniowek umrlo sedem ljudi, pet na samem kraju nesreče, dva pa v bolnišnici. Sedem oseb še vedno pogrešajo, iskanje pa so prekinili v petek, potem ko so zaradi tretje eksplozije razmere v rudniku postale prenevarne.

Poljska, ki se sicer zanaša na premog pri pridobivanju približno 70 odstotkov svoje energije, se v zadnjih letih sooča z obilico rudarskih nesreč. Leta 2018 je premogovnik Zofiowka prav tako prizadel potres, pri čemer je umrlo pet rudarjev, lansko leto pa sta v rudniku Myslowice-Wesola na jugu države umrla dva rudarja, ko se je zrušila podzemna stena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!