Poljska po protestih zaradi smrti nosečnice sprejela smernice o splavu

Svet 08. Nov 202116:42 > 17:19 0 komentarjev
Poljska, protest, splav
PROFIMEDIA

Na Poljskem so v nedeljo, dan po množičnih protestih zaradi smrti nosečnice, izdali smernice k spornemu zakonu o umetni prekinitvi nosečnosti. Poljske zdravnike so v njih opozorili, da je umetna prekinitev nosečnosti v nekaterih primerih zakonita, na spletni strani danes poroča britanski BBC.

30-letna nosečnica je umrla zaradi sepse v 22. tednu nosečnosti. Njena družina zatrjuje, da so se zdravniki bali prekiniti nosečnost, kar bi ji lahko rešilo življenje, ker bi s tem kršili strog poljski zakon o umetni prekinitvi nosečnosti. Ta je v veljavi od lani. V skladu z zakonodajo je na Poljskem umetna prekinitev nosečnosti dovoljena le v primerih posilstva, incesta ali kadar nosečnost ogroža zdravje ali življenje matere.

Poljsko zdravstveno ministrstvo je v nedeljo izdalo pojasnilo tovrstne zakonodaje. Smernice tako navajajo, da v primeru, če je življenje ali zdravje nosečnice ogroženo, se zdravniki “ne smejo bati sprejeti ustrezne odločitve” o umetni prekinitvi nosečnosti.

Poljska nosečnica po imenu Izabela je umrla septembra, širšo pozornost pa je primer dobil, ko je o njem javnost ta mesec seznanil odvetnik njene družine. Po navedbah odvetnika so zdravniki vedeli za hude okvare ploda, vendar so zavrnili umetno prekinitev nosečnosti, dokler je bilo še vedno mogoče zaznati srčni utrip ploda. V bolnišnici so zatrdili, da so odločitve zdravnikov temeljile na skrbi za zdravje matere in ploda. Odvetnik družine meni, da so zdravniki predolgo čakali, da bi ukrepali, zaradi strožje zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti. Kasneje so zdravnike suspendirali ter uvedli preiskavo dogodka.

Poljska vlada je v odzivu menila, da je vzrok smrti zdravniška napaka in nima nikakršne povezave s pristojno zakonodajo.

Poljska, ki velja za zelo verno državo, je že doslej imela eno od najstrožjih zakonodaj o umetni prekinitvi nosečnosti v Evropi. Ocenjujejo, da na Poljskem vsako leto približno 200.000 žensk opravi nezakonito umetno prekinitev nosečnosti ali odpotujejo v tujino na poseg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!