Poplave v Turčiji “katastrofa”, kot je že desetletja ni bilo

N1 video 12. Avg 202118:38 > 19:18
Delite:
Poplave v Turčiji
Foto: Turkish Police, Coast Guard and Gov. of Sinop/FloodList/TWITTER

Na severu Turčije še vedno poplavlja. V vsaj treh mestih je umrlo najmanj enajst ljudi, reševalne službe so izvedle več akcij, v katerih so prebivalce reševale s streh hiš, kamor so se zatekli pred vodo. Oblasti govorijo o katastrofi, ki ji v državi niso bili priča že "zadnjih 50 ali 100 let".

V poplavah na severu Turčije, ki so prizadele najmanj tri mesta ob črnomorski obali države, je umrlo najmanj enajst ljudi, ena oseba pa je pogrešana.

Po navedbah vladne agencija, pristojne za naravne nesreče (AFAD), so v mestih Bartin, Kastamonu in Sinop evakuirali več kot 600 ljudi, potem ko je na tem območju več dni deževalo.

Kot smo že poročali, je poplavna voda odnašala avtomobile, uničila ceste in poškodovala hiše.

Posnetki in fotografije v medijih in na družbenih omrežjih prikazujejo ljudi, ki so se pred vodo zatekli na strehe hiš, od koder jih sedaj rešujejo s helikopterji, ter mostove, ki so se pod silo deroče vode porušili.

Pri reševanju po navedbah tiskovnih agencij sodeluje skoraj 1500 ljudi in približno 20 helikopterjev.

Za petek napovedano novo neurje

Meteorologi za petek napovedujejo novo neurje, ki naj bi prizadelo štiri mesta, ki ležijo vzhodno od treh, ki so jih poplave že prizadele.

Minister za kmetijstvo Bekir Pakdemirli je v sredo posvaril, da območju grozi “katastrofa, ki ji niso bili priče že zadnjih 50 ali 100 let”.

Pričakujejo tudi dodatne požare

V državi je sicer od konca julija izbruhnilo tudi najmanj 275 požarov, ki so prizadeli 53 od 81 provinc v državi. Požari so največjo škodo povzročili zlasti provincama Antalya in Mugla ob Sredozemskem morju. V požarih, ki so do danes že pod nadzorom, je življenje izgubilo osem ljudi.

Samo v Mugli je po podatkih lokalnih oblasti zgorelo več kot 66.000 hektarjev zemlje, po vsej državi jih je bilo uničenih približno 150.000. Suša in vetrovi bi lahko v prihodnjih mesecih v Turčiji sprožili nove požare.

Komentari

Vaš komentar