Posnetka policijskega nasilja nad prebežniki: udarci s palico in kriki bolečine

Svet 25. Apr 202321:02 3 komentarji
Posnetek zaslona
Posnetek zaslona

Zagovorniki človekovih pravic in drugi že dalj časa beležijo primere policijskega nasilja nad prebežniki, ki se prek Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije želijo prebiti do ciljnih držav, med drugim Nemčije. O nasilju srbske policije pričata tudi posnetka, ki sta bila pred kratkim objavljena na družbenih omrežjih: eden prikazuje policijsko nasilje na bosansko-srbski meji, drugi pa na območju sprejemnega centra v Somboru.

Številne je na družbenih omrežjih razburil posnetek policijskega nasilja na mejnem prehodu Mali Zvornik med Srbijo ter Bosno in Hercegovino, o katerem je poročal hrvaški portal Novosti, njegove navedbe pa so nato povzeli tudi drugi balkanski mediji.

Posnetek prikazuje policijsko nasilje nad dvema prebežnikoma. Medtem ko klečita na tleh, ju eden od policistov večkrat udari s palico. Po navedbah medija Novosti, ki naj bi se dokopal do originalnega posnetka, je na njunih uniformah videti oznake srbske policije.

Posnetek naj bi nastal v nedeljo okoli 12. ure oziroma “sredi belega dne”, kot so povedali očividci. Dvojica prebežnikov naj bi mejo prešla po tem, ko jima je bosanska policija preprečila vstop v državo oziroma je izvedla tako imenovani push-back. Srbska policija naj bi ju nato odvedla na parkirišče, kjer sta ju policista pretepla.

Da se na tako imenovani zahodnobalkanski poti, po kateri se v osrednje države Evrope skušajo prebiti prebežniki, dogaja kruto policijsko nasilje, smo že večkrat poročali – med drugim o nasilju hrvaške policije, ki prebežnike (nezakonito) vrača v BiH. O nehumanem ravnanju z begunci in migranti smo pisali tudi v poglobljenem prispevku Prisilno slačenje, ugrizi psov, grožnje z orožjem: nevarne meje evropskih držav.

Na svetovnem spletu pa je prav tako zakrožil posnetek, ki prikazuje prekomerno uporabo policijske sile v centru v Somboru na severu Srbije, kjer sprejemajo begunce in migrante.

Posnetek, ki ga je na družbenem omrežju Instagram objavilo mednarodno združenje prostovoljcev zdravnikov (MVI) prikazuje, kako več deset prebežnikov beži pred policijo, dva policista pa prebežnika (ločeno) pretepata s palico oziroma ju brcata, pri čemer se s posnetka lahko sklepa, da eden od prebežnikov od bolečine kriči. Eden od pretepenih bi lahko bil mladoletnik, navaja srbski N1.

Posnetek naj bi nastal v ponedeljek v jutranjih urah, ko naj bi potekalo prerazporejanje prebežnikov iz centrov na severu Srbije v centre na jugu, je še poročala srbska televizija N1.

Policijsko nasilje
Posnetek zaslona/MVI/INSTAGRAM

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje