Potniki opisali minute groze na gorečem japonskem letalu

N1 video 03. Jan 202409:04 0 komentarjev

"Kabina se je v nekaj minutah napolnila z dimom," potniki opisujejo grozljiv trenutek, ko je na letališču v Tokiu zgorelo letalo družbe Japan Airlines. "Skozi okno sem zagledal iskre, kabina se je napolnila s plinom in dimom," se spominja eden od njih. Drugi pa je poudaril, da je bila evakuacija uspešna – rešili so vse potnike –, ker so v napetih okoliščinah vsi ostali mirni in upoštevali navodila stevardes.

Na letališču Haneda v japonskem glavnem mestu Tokio je v torek zagorelo letalo državne letalske družbe Japan Airlines, potem ko naj bi trčilo z letalom japonske obalne straže. Na letalu obalne straže je umrlo pet članov posadke, pilot je v kritičnem stanju. Vseh 367 potnikov potniškega letala pa so evakuirali, 17 ljudi je poškodovanih.

Potniki gorečega letala so opisali grozljive trenutke, ki so sledili pristanku na japonskem letališču.

“V trenutku pristanka se je čutilo, kot da smo v nekaj trčili. Nato me je potegnilo navzgor,” je za tiskovno agencijo Kjodo povedal eden od potnikov. “Skozi okno sem zagledal iskre, kabina se je napolnila s plinom in dimom,” se spominja.

Letalo družbe Japan Airlines, ki je zagorelo
Letalo družbe Japan Airlines, ki je zagorelo (Foto: PROFIMEDIA)

Na videoposnetkih je mogoče videti, da je po pristanku zagorelo na boku letala družbe Japan Airlines. Nato pa se je požar razširil še na krila. Uro kasneje je bilo celotno letalo v plamenih. Čez dan so se pojavili dramatične fotografije in videoposnetki, ki prikazujejo grozljivko, ki so jo na gorečem letalu doživljali potniki, piše Sky News.

“Dim v kabini je bil peklenski”

Na enem od posnetkov je videti, kako se je skozi okno letala videl dim, ki se je valil iz bližine krila. V kabini sta se slišala glasno brnenje motorjev in tresenje trupa, večkrat se je oglasil alarm.

Na letalu je bil tudi 17-letni Anton Deibe iz Švedske, ki je na Japonsko potoval s starši in sestro. “V nekaj minutah se je kabina napolnila z dimom,” je povedal za švedski časnik Aftonbladet. “Vrgli smo se na tla. Nato so se odprla zasilna vrata,” je opisal evakuacijo. “Dim v kabini je bil peklenski. To je bil pravi pekel. Pojma nismo imeli, kam gremo, zato smo preprosto tekli. Vladal je kaos.”

“Čeprav je bilo slišati krike, so potniki večinoma ostali mirni”

“Iskreno, bil sem na smrt prestrašen. Toda odleglo mi je takoj, ko sem stopil iz letala,” je dejal Aruto Ivama, ki se je vračal z obiska svoje družine na japonskem otoku Hokaido. “Ob pristanku se je čutilo močno tresenje. Ko sem pogledal skozi okno, sem videl iskre, ki so letele po zraku. Ko se je letalo ustavilo, se je kabina v manj kot minuti napolnila z dimom,” je opisal za Reuters.

Zahvaljuje se stevardesam, ki so pomirile potnike in omogočile varno evakuacijo. “Stevardese so nas vodile z jasnimi navodili. Čeprav je bilo slišati krike, so ljudje večinoma ostali mirni in niso vstajali s sedežev, temveč so sede počakali na navodila. Mislim, da se nam je prav zato uspelo varno evakuirati,” je opisal Ivama.

Sedel je v zadnjem delu letala. “Zaradi dima nisem videl ničesar, vendar sem čutil, da so se sprednja vrata odprla in da se je spustil tobogan. Zato sem želel iti v sprednji del letala, vendar je bila tam gneča. Med čakanjem se je spustil še en tobogan, zato sem iz letala izstopil na tem toboganu,” je opisal. “V žepu sem imel pametni telefon. Vse drugo, kar sem imel, je zgorelo.”

Aruto Ivama si je med evakuacijo poškodoval vrat in hrbet, pomagali so mu že na letališču, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Letalo družbe Japan Airlines, ki je zagorelo
Letalo družbe Japan Airlines, ki je zagorelo (Foto: PROFIMEDIA)

“Ko se vkrcamo na letalo, nam pokažejo, kako ukrepati v primeru nesreče. Zdaj mislim, da si moramo te posnetke pozorno ogledati in si zapomniti te informacije,” je še dodal.

Preiskujejo nasprotujoča si poročila o navodilih, ki jih je dala kontrola zračnega prometa

Po torkovi smrtonosni nesreči na tokijskem letališču, v kateri je v letalo japonske obalne straže trčilo potniško letalo družbe Japan Airlines, pristojni preiskujejo nasprotujoča si poročila o navodilih, ki jih je pred trčenjem dala kontrola zračnega prometa. Sinoči so predstavniki družbe Japan Airlines na vprašanje, ali je njihovo letalo imelo dovoljenje za pristanek, odgovorili pritrdilno. “Po našem vedenju je bilo izdano,” so dejali. Podrobnejših informacij o komunikaciji med kontrolorji in obema letaloma družba in pristojno ministrstvo nista podala, češ da preiskava še poteka.

Po poročanju japonske televizije NHK je kontrolni stolp letalu obalne straže naročil, naj počaka pred vzletno-pristajalno stezo. Tudi tiskovna agencija Kyodo je ob navajanju ministrstva za promet poročala, da je bilo iz komunikacije med letalom in nadzornim centrom razvidno, da letalo obalne straže ni imelo dovoljenja za vzlet.

Medtem naj bi neimenovan predstavnik obalne straže dejal, da je pilot njihovega letala – ki je edini preživel, a je huje poškodovan – takoj po nesreči povedal, da je imel dovoljenje za vzlet.

Pristojni na tokijskem letališču Haneda, ki velja za enega najbolj obremenjenih na svetu, so zaradi nesreče odpovedali več deset današnjih notranjih letov. Podjetje Airbus, ki je izdelalo letalo družbe Japan Airlines, pa je sporočilo, da bo na Japonsko poslalo ekipo strokovnjakov, ki bodo tamkajšnjim oblastem pomagali pri preiskavi nesreče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!