Požar v češkem narodnem parku zajel že tisoč hektarjev

Svet 27. Jul 202215:37 > 15:37 0 komentarjev
David W Cerny/REUTERS

Z obsežnim požarom se gasilci borijo tudi na Češkem, kjer gori v narodnem parku Češka Švica. Ogenj je po trenutnih ocenah zajel že vsaj 1.000 hektarjev, okoli 450 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Na pomoč prihajata helikopterja za gašenje iz Slovaške in Poljske ter dve letali iz flote rescEU, nastanjeni v Italiji.

Požar v češkem narodnem parku Češka Švica, ki je tam izbruhnil v nedeljo, ne pojenja. Z ognjenimi zublji se trenutno bori več kot 450 gasilcev, ki so ga uspeli zamejiti. Gre za enega največjih požarov v zgodovini Češke, zajel pa je površino vsaj 1000 hektarjev, so sporočile pristojne češke oblasti. Do zdaj je moralo svoje domove zapustiti približno 450 ljudi.

V odgovor na težke razmere v narodnem parku je EU mobilizirala dve gasilski letali iz svoje flote rescEU, ki sta nameščeni v Italiji. Od danes bosta delovali na Češkem. Prav tako sta bila mobilizirana dva helikopterja za gašenje iz Slovaške in Poljske, so sporočili iz Evropske komisije.

Ob tem je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič dejal, da se Evropa to poletje sooča z zelo intenzivni požari v naravi ter poudaril, da je EU solidarna s Češko. “Pomoč iz Poljske in Slovaške je že prispela, prav tako pa tudi dve letali EU za gašenje požarov iz Italije, ki sta del flote rescEU. Zahvaljujem se vsem, ki so vključeni v tako hitro mobilizacijo podpore,” je dejal. Štirje helikopterji češke policije in vojske so po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sicer na terenu že več dni.

Gasilci so prišli iz oddaljenih regij Češke, da bi razbremenili izčrpane kolege. Stroji za spravilo lesa bodo v gozdu vzpostavili požarne preseke, s čimer bodo postavili ovire na poti ognja. Zaradi ognja v narodnem parku na Češkem je velik oblak dima prekril dobršen del države, dim pa je zaneslo tudi do 100 kilometrov oddaljene Prage.

Požar se je sicer iz Češke razširil tudi na nemško stran meje, kjer se naravni park imenuje Saška Švica. Tudi tam se s plameni bojuje več sto gasilcev, ogenj pa še ni pod nadzorom.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
David W Cerny/REUTERS
David W Cerny/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!