Pred 50 leti se je zgodil klic, ki je spremenil svet

Svet 08. Apr 202313:57 0 komentarjev
Martin Cooper
PROFIMEDIA

V začetku aprila je minilo pol stoletja od prvega mobilnega klica v zgodovini. Pionir je bil ameriški inženir pri Motoroli Martin Cooper. Njegov izum je bil povod za izjemen vzpon mobilne telefonije. Kako danes gleda na prvi klic iz leta 1973?

V začetku tedna je minilo pol stoletja od prvega klica z mobilnim telefonom. Ta je bil takrat videti veliko bolj okoren in manj mobilen, kot je danes.

Zgodovino je spisal inženir pri Motoroli Martin Cooper. 3. aprila je stal na šesti aveniji v New Yorku, iz žepa je potegnil svojo beležko s številkami in nato na opeki podobni napravi vtipkal številke ter opravil prvi mobilni klic, piše CNN.

To je bil prelomni trenutek za mobilno telefonijo, brez katere danes praktično ne gre več. Cooper je poklical svojega velikega tekmeca pri razvoju mobilnega telefona, ki je delal za konkurenčno podjetje Bell Laboratories pod okriljem ameriškega velikana AT&T. S klicem je Cooper potrdil, da je Motorola premagala tekmeca v razvoju prvega mobilnega telefona.

“Kličem te po mobilnem telefonu, po pravem mobilnem, osebnem, prenosnem mobilnem telefonu,” je Cooper dejal Joelu Engelu. Čeprav mobilni telefoni nato še celo desetletje niso bili na voljo za širše množice, so lahko naključni mimoidoči 3. aprila 1973 videli, kako se piše zgodovina.

Prvi mobilni telefon Motorola
PROFIMEDIA

Težek skoraj kilogram, polnil se je 10 ur

Cooper je klical z mobilnika Motorola DynaTAC, ki se je od današnjih pametnih telefonov močno razlikoval. Tehtal je skoraj en kilogram, kar je skoraj štirikrat toliko kot najnovejši iPhone. Baterija prve Motorole je zdržala 35 minut, nato pa je potrebovala 10 ur polnjenja. Mobilnik je že imel zaslon s tekočimi kristali in je bil opremljen z dolgo anteno. Njegova cena je bila 4.000 dolarjev.

Cooper si je več let prizadeval za razvoj mobilnega telefona. Navdušil se je ob gledanju filmov o Jamesu Bondu, ki je telefoniral iz svojega avtomobila.

“Opravil sem številne klice, med drugim sem govoril z radijskim novinarjem, medtem ko sem prečkal cesto – verjetno je to ena najnevarnejših stvari, ki sem jih kdaj naredil v življenju,” je pred leti novinarjem o svojem prvem klicu razlagal danes 94-letni Cooper.

Med sprehajanjem po newyorških ulicah s telefonom v roki je Cooper požel številne začudene poglede.

“Ko sem se sprehajal po ulici s telefonom v roki, so vsega hudega vajeni Newyorčani le nemo zijali in verjetno razmišljali, kako se lahko nekdo sprehaja po ulici in telefonira. Ne smemo pozabiti, da leta 1973 še ni bilo niti brezžičnih telefonov, kaj šele mobilnih telefonov,” se je dogodkov pred pol stoletja spominjal Cooper.

Šele 11 let po prvem klicu so prišli v trgovine

A po prvem klicu je sledilo še 11 let, preden so začeli Motorole DynaTAC 8000X tudi prodajati. Za telefon je bilo treba po oceni Bena Wooda, ki vodi muzej mobilnih telefonov v Veliki Britaniji, odšteti 9.500 funtov oziroma približno 10.855 evrov.

Osnove delovanja prvega klica se niso veliko spremenile. Telefon glas pretvori v električni signal, ki modulira radijske valove. Radijski val gre do oddajnika, ki nato vaš glas pošlje osebi, ki jo kličete, in nato obratno.

Po Cooperjevih besedah je toliko časa od prvega klica do prodaje mobilnikov trajalo tudi zaradi počasne vladne ureditve tega področja. Spominja se, da agencija za komunikacije ni točno vedela, kako naj razdeli radijske kanale, da bi zagotovili primerno konkurenco, poroča CNN.

Šele v devetdesetih letih 20. stoletja je sodobni mobilni telefon doživel razmah, saj se je močno zmanjšal in postal uporabniku veliko bolj prijazen.

“Preveč inženirjev je ujetih v strojni del in pozabljajo, da je celoten namen tehnologije izboljšati življenja ljudi. Ljudje pozabljajo, sam pa jih skušam opominjati. Poskušamo izboljšati človeško izkušnjo. To je bistvo tehnologije,” je za CNN dejal Cooper. Tudi sam danes uporablja iPhone, ob tem pa ima tudi Applovo pametno uro, da lahko spremlja plavanje, pomaga pa mu tudi pri povezovanju slušnih aparatov s telefonom.

Martin Cooper
PROFIMEDIA

Cooper: Mobilni telefon je imel pozitiven učinek na družbo

V petdesetih letih od prvega klica se je Cooperjeva štorasta in oglata naprava razvila v široko paleto manjših, tanjših in hitrejših naprav. Klicanje pa je le ena od številnih funkcij, ki jih pametni telefoni znajo danes. S telefonom fotografiramo, poslušamo glasbo, odpisujemo na elektronska sporočila in prek njih rezerviramo počitnice, ob tem pa še vedno opravljamo tudi glavno funkcijo, ki jo je pred 50 leti implementiral Cooper – kličemo.

Čeprav sta ogromen doseg in vpliv mobilnih telefonov morda nekatere ujela nepripravljene, Cooper meni, da je bilo že od začetka verjetno, da bi nekega dne mobilni telefon imeli zelo pomembno vlogo za človeštvo.

“Nisem presenečen, da imajo vsi mobilni telefon,” je za CNN povedal 94-letni Cooper.

“Takrat smo pripovedovali zgodbo, da ti bodo v prihodnosti, ko se boš rodil, dodelili telefonsko številko. Če se ne bi oglasil na telefon, boš umrl,” je slikovito vlogo mobilnikov opisal Cooper.

Kljub težavam, ki jih je prinesel razvoj mobilnih telefonov, Cooper vseeno ocenjuje, da je bil napredek na tem področju pozitiven za družbo.

“Vem, da ima mobilni telefon slabosti. Imamo ljudi, ki postanejo odvisni od njih. Imamo ljudi, ki hodijo čez cesto in se pogovarjajo po mobilnih telefonih. Na splošno mislim, da je mobilni telefon spremenil človeštvo na bolje, in to se bo nadaljevalo tudi v prihodnosti,” je za CNN še povedal Cooper.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!