Delodajalci začeli izplačevati regres: koliko denarja bodo dobili zaposleni?

Gospodarstvo 08. Apr 202311:28 4 komentarji
Delodajalci so zečeli z izplačili regresa
PROFIMEDIA

Slovenski delodajalci imajo še do julija čas, da izplačajo regres. Do tega so upravičeni vsi, ki imajo pravico do letnega dopusta. Koliko bodo letos izplačala slovenska podjetja in kdaj?

Nekatera podjetja v Sloveniji so že začela z izplačilom regresa. Pravico do tega imajo vsi delavci s pravico do dopusta. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela dopusta, ima pravico samo do sorazmernega dela regresa.

Delodajalec mora regres izplačati najmanj v višini trenutne minimalne plače, ob tem pa je vredno dodati, da od leta 2019 izplačilo, ki je manjše od povprečne mesečne bruto plače, ni obdavčeno. To pomeni, da mora letošnji regres znašati vsaj 1.203,36 evra, kolikor letos znaša minimalna plača, neobdavčena pa so vsa izplačila do višine 2.128 evrov. Okoli tega zneska se je po zadnjih podatkih statističnega urada gibala povprečna bruto mesečna plača.

In koliko bodo letos izplačala slovenska podjetja?

Vprašanja o načrtovanem regresu smo poslali na več kot štirideset srednje velikih in velikih podjetij, odgovorila jih je dobra polovica. Vsi sogovorniki višine regresa niso želeli razkriti, iz odgovorov, ki smo jih vendarle dobili, pa lahko razberemo, da se je kar nekaj podjetij odločilo, da višino izplačanih regresov zviša, številni pa so ga že izplačali.

Med podjetji, ki so predstavila svoje načrte o regresu, sta najvišje izplačilo navedli banka Nova KBM in Zavarovalnica Sava. Prva je že izplačala regres v višini 2.253 evrov, pri čemer dodajajo, da se višina določa sorazmerno glede na trajanje zaposlitve delavca v banki. Izplačilo je skoraj sto evrov višje kot lani.

Medtem bo Zavarovalnica Sava letos izplačala regres v višini 2.240 evrov, kar je 12 odstotkov več kot lani, ko so svojim zaposlenim izplačali 2.000 evrov. Obenem je znesek dobrih pet odstotkov višji od letošnje meje, do koder je regres neobdavčen.

Regres, ki bi presegel neobdavčeni del, bi lahko teoretično izplačala tudi Zavarovalnica Triglav. Ta na podlagi določb podjetniške kolektivne pogodbe višino regresa postavlja pri 75 odstotkih povprečne plače v družbi v zadnjem trimesečju. Izplačilo je lani znašalo 2.100 evrov, letos pa bi ob morebitnem zvišanju povprečne plače lahko bilo še višje.

Lansko leto je regres, ki je presegel neobdavčen del, izplačal tudi Lek, ki pa višine regresa za letos še ni določil. Napovedali so le, da bodo regres izplačali v juniju, z majsko plačo.

Regres bo višji zaradi dviga minimalne plače

Regres bo letos drugačen že zaradi nove višine minimalne plače, ki določa najnižje možno izplačilo. Minimalna plača se je namreč januarja zvišala za 129 evrov oziroma za 12 odstotkov, kar je največji dvig v zadnjem obdobju.

Medtem ko je minimalna plača že znana, pa se lahko še vedno spremeni povprečna bruto plača, ki določa mejo, do katere je regres neobdavčen. Delodajalec namreč ob izplačilu regresa upošteva zadnji znan podatek o povprečni plači v Sloveniji, ki pa se med meseci nekoliko razlikuje. Meja, do katere je regres neobdavčen, je lahko tako januarja nižja ali višja kot denimo junija.

Takšno spreminjanje povprečne plače lahko vpliva tudi na letno odmero dohodnine, pri kateri finančna uprava (Furs) upošteva povprečno plačo za celotno preteklo leto. Če ugotovijo, da izplačan regres odstopa od povprečne plače za preteklo leto, pride do poračuna. Na Fursu ob tem pojasnjujejo, da gre običajno pri tem za zelo majhne razlike, saj se povprečna plača do konca leta običajno bistveno ne spremeni.

Regres postal način nagrajevanja

Odkar so regres razbremenili prispevkov in davkov, je ta postal priljubljen način nagrajevanja zaposlenih. Delodajalci se namesto za dvig plač odločajo za višanje regresa, kar je prisotno tudi v panogah, kjer se plače pogosto gibljejo okoli minimalne plače.

Višji regres bosta letos izplačala oba največja diskontna trgovca – Hofer in Lidl. Medtem ko je prvi lani izplačal 1.700, drugi pa 1.750 evrov, sta višino regresa letos oba postavila pri 1.800 evrih. V zvišanje regresa so šli tudi pri Sparu, kjer bodo delavci prejeli 1.900 evrov, kar je sto evrov več kot lani.

Odločitve o regresu še niso sprejeli v Mercatorju in Tušu, slednji je lani izplačal 1.300 evrov.

Podatkov o višini regresa pa v skladu z interno politiko niso razkrili v OMV, kjer pravijo le, da bo ta višji kot lani. Medtem bodo podoben regres kot lani prejeli pri LTH Castings, kjer končne višine še niso določili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje