Pred obalo Tunizije umrlo 13 prebežnikov, čoln je bil iz odpadnih materialov

Svet 09. Feb 202417:54 0 komentarjev
tunizija, morje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Pred obalo Tunizije je v četrtek, po tem ko se je prevrnil čoln, umrlo najmanj 13 sudanskih prebežnikov, še 27 je pogrešanih. Zaradi vojne v Sudanu bi lahko bilo letos več kot 700.000 otrok resno podhranjenih, pri čemer bi lahko umrlo več deset tisoč otrok, če se ne bo zagotovilo dodatne pomoči, opozarja Unicef.

Po navedbah lokalnih oblasti sta nesrečo preživela dva od 42 prebežnikov, ki so jih tihotapci s čolnom poskusili nezakonito prepeljati v Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik sodišča v mestu Monastir Farid Ben Jha je za AFP dejal, da je čoln izplul iz obalnega kraja Džebiniana v bližini mesta Sfaks in da je “sodišče začelo s preiskavo okoliščin smrti prebežnikov, ki so bili žrtve trgovine z ljudmi pod okriljem kriminalne združbe”.

Po poročanju AFP so preiskovalci ugotovili, da so se v Tuniziji vkrcali v čoln, narejen iz odpadnih materialov.

Tunizijska obalna straža 27 pogrešanih prebežnikov še vedno išče. Preminuli sudanski prebežniki, ki so bili v postopku pridobivanja mednarodne zaščite, so iz Sudana pobegnili zaradi vojne.

V prvih 11 mesecih lanskega leta so tunizijske oblasti prestregle 69.963 migrantov, v enakem obdobju leta 2022 pa 31.297. Med prestreženimi je bilo leta 2023 78 odstotkov tujih državljanov.

Združeni narodi in humanitarne organizacije obtožujejo Tunizijo, da migrante izganja v Libijo in Alžirijo, kar tunizijske oblasti zanikajo. Po podatkih človekoljubnih organizacij, ki jih je pridobila AFP, je Tunizija od junija lani v Libijo deportirala najmanj 5.500 migrantov, v Alžirijo pa 3.000.

Šotori v tunizijskem Sfaksu
Afriški prebežniki živijo v provizoričnih šotorih ob tunizijskem mestu Sfaks, od koder se nato odpravijo proti Evropi. (Foto: PROFIMEDIA)

V puščavi med Libijo in Tunizijo je lani poleti umrlo več kot 100 prebežnikov, pri čemer humanitarne organizacije opozarjajo, da se množične deportacije migrantov iz Tunizije v Libijo in Alžirijo nadaljujejo. Po poročanju AFP tunizijska policija množične deportacije pogosteje izvaja od lanskega poletja, ko je bil v nasilnem incidentu z migranti v mestu Sfaks ubit Tunizijec.

Večino prebežnikov je tunizijska obalna straža prestregla na vzhodni obali Tunizije v bližini Sfaksa, ki je od italijanskega otoka Lampedusa oddaljen le okoli 130 kilometrov.

V Sudanu več kot 700 tisoč otrok podhranjenih

Zaradi vojne v Sudanu bi lahko bilo letos več kot 700.000 otrok resno podhranjenih, pri čemer bi lahko umrlo več deset tisoč otrok, če se ne bo zagotovilo dodatne pomoči, so danes posvarili pri Skladu ZN za otroke (Unicef).
Unicef je pozval svet, naj si neha zatiskati oči pred katastrofo, ki je posledica deset mesecev trajajoče državljanske vojne.

Šotori v tunizijskem Sfaksu
Afriški prebežniki živijo v provizoričnih šotorih ob tunizijskem mestu Sfaks, od koder se nato odpravijo proti Evropi. (Foto: PROFIMEDIA)

Tiskovni predstavnik Unicefa James Elder je posvaril, da bi lahko letos za najhujšo obliko podhranjenosti trpelo več kot 700.000 otrok. “Več kot 300.000 jih ne bomo mogli zdraviti brez boljšega dostopa in dodatne podpore,” je dejal Elder, ki se je pravkar vrnil iz Sudana. “Več deset tisoč jih bo verjetno umrlo,” je opozoril.

Od začetka vojne so opazili tudi 500-odstotno povečanje v številu umorov, spolnega nasilja in rekrutiranja otrok za boj.

V severnoafriški državi je od izbruha spopadov aprila lani notranje razseljenih najmanj osem milijonov ljudi. Več tisoč jih je bilo ubitih. Pomoč pa potrebuje okoli 25 milijonov ljudi, kar je več kot polovica prebivalstva.

V intenzivnih spopadih še naprej uničujejo vodovodna omrežja in drugo kritično civilno infrastrukturo, skoraj tri četrtine zdravstvenih ustanov na območju spopadov pa ne deluje. Hkrati se hitro širijo bolezni, kot so kolera, ošpice in malarija, več milijonov otrok pa ne more hoditi v šolo, opozarjajo pri Združenih narodih.

ZN so ta teden že pozvali donatorje k pomoči v višini 4,1 milijarde dolarjev, od tega je Unicef zaprosil za 840 milijonov, s katerimi bi pomagal 7,6 milijona otrokom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!