Pred vrati je “nora” turistična sezona v Evropi. Ovira ni ne cena ne gneča

Svet 15. Jun 202317:02 3 komentarji
Rim, turisti, turizem
Foto: Profimedia

Poletna turistična sezona v Evropi se je že začela, mnogi delavci v turističnem sektorju – še posebej v ZDA – trdijo, da je pred nami "nora" sezona. Ob vse dražjih letalskih vozovnicah so številni hoteli po Evropi že polno zasedeni, delavci pa si pred glavno sezono že manejo roke zaradi bajnih zaslužkov. Katera evropska mesta bodo turisti letos najbolj množično obiskovali?

Evropska mesta so že več desetletij priljubljena turistična destinacija turistov iz ZDA, a v letošnjem poletju bo na staro celino pripotovalo še več Američanov kot v prejšnjih letih. Steve Perillo, direktor in lastnik podjetja, ki se ukvarja z organizacijo potovanj, že od 70. let prejšnjega stoletja ni zaznal takšnega porasta števila potnikov, ki so rezervirali potovanje iz ZDA v Evropo.

Njegovo podjetje v enem letu običajno proda približno 80 odstotkov potovalnih aranžmajev, v letu 2023 pa so jih kupci rezervirali že okoli 96 odstotkov. V enem letu tako organizira okoli 500 potovanj v Evropo – predvsem v Italijo, Grčijo in Španijo – a Perillo meni, da bo število nakupov potovalnih aranžmajev naraslo do zgornje meje razpoložljivosti.

Poletna turistična sezona je v Evropi že v polnem teku, množice turistov, ki so se lani prvič po pandemiji covida-19 vrnile na ulice evropskih mest, pa se še povečujejo.

Po podatkih ponudnika potovalnih zavarovanj Allianz Partners naj bi se število Američanov, ki bodo to poletje odpotovali v Evropo, povečalo za kar 55 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Po sprostitvi ukrepov za zajezitev koronavirusa leta 2022 se je število turistov iz ZDA v Evropo v primerjavi z letom 2021 povečalo za kar 600 odstotkov. V samem vrhu desetih najbolj priljubljenih destinacij kraljujejo London, Pariz, Dublin, Reykjavik, Amsterdam in Lizbona.

Turisti, turizem, Rim
Foto: Profimedia

Tudi Evropska potovalna komisija je za letošnje leto napovedala povečanje povpraševanja po počitnicah v Evropi, pričakujejo pa tudi, da se bo število turistov približalo tistemu iz leta 2019, preden je svet zajela pandemija covida-19.

Zaradi velikega povpraševanja so poskočile tudi cene – tako potovanj kot tudi nastanitev. Po podatkih spletne strani za spremljanje poletov Hopper so cene letalskih vozovnic iz ZDA v Evropo najvišje v zadnjih petih letih. Po besedah predstavnika podjetja so povratne letalske vozovnice v povprečju dražje za več kot 1.200 dolarjev, kar je približno 300 dolarjev več kot lani. Gre za 26-odstotno porast cen v primerjavi s cenami pred pandemijo leta 2019.

Dražje so tudi cene nastanitev v hotelih, najbolj so se podražile cene nastanitev v Parizu (za 10 odstotkov), Stockholmu (za 9 odstotkov) in Dublinu (za 8,5 odstotka).

Vendar pa višje cene ne bodo ustavile želje turistov po potovanjih. Številna evropska velemesta so že več tednov preplavljena s turisti, hoteli so polni, pred znanimi muzeji se vijejo kolone obiskovalcev, ki čakajo na vstop. Do zadnjega kotička so zasedene tudi številne znane restavracije, ki sprejemajo rezervacije za več mesecev vnaprej.

Barcelona turisti, turizem
Foto: Profimedia

Presenetljivo je, da turisti že pred začetkom glavne turistične sezone masovno prihajajo v Evropo, se čudi direktor muzeja Rembrandt House v Amsterdamu Milou Halbesma. “Če pogledam skozi okno, se mi že zdi, da je julij,” je dejal za CNN.

Ob tem je dejal, da so v pričakovanju “zelo živahnega poletja” v muzeju za julij in avgust zaposlili pet dodatnih uslužbencev, dodali nove storitve za obiskovalce, vključno z multimedijskim ogledom muzeja, ki je na voljo v 13 jezikih.

V Amsterdamu, ki si je zaradi rdeče četrti in zakonov, ki dopuščajo uporabo konoplje za rekreativne namene, pridobil status mesta razvrata, se sicer soočajo s številnimi težavami. Tja namreč pridejo večje skupine mlajših moških, ki praznujejo obletnice in fantovščine, ob tem pa ne spoštujejo mestnih predpisov in pravil. Halbesma je zato dejal, da si v mestu želijo več turistov, ki bi jih zanimala kultura in umetnost. “Prebivalci Amsterdama so med najbolj prijaznimi, strpnimi in sproščenimi ljudmi na svetu. Vendar bi se morali hrupni turisti malce lepše vesti,” je še poudaril.

Louvre, Pariz, turisti, turizem
Foto: Profimedia

Ameriške turiste v Evropi še posebej zanimajo znane destinacije, ki so jih lahko spremljali v televizijskih serijah in nadaljevankah. Seriji, kot sta Beli lotos (HBO) in Emily v Parizu (Netflix), sta v Evropo privabili horde oboževalcev, ki se na znanih lokacijah snemanja radi fotografirajo. Po podatkih družbe Expedia se je število iskanj letov v mesta na Siciliji (tam so posneli drugo sezono serije Beli lotos) to poletje povečalo za več kot 100 odstotkov – v Messino za 335 odstotkov, v Palermo pa za 180 odstotkov.

Turisti, ki pripotujejo v Evropo, si poleg znamenitosti želijo ogledati še kakšno športno prireditev, koncert in jesti v znanih restavracijah. Arnauld Morandi, generalni direktor butičnega hotela Fauchon L’Hôtel Paris s 54 sobami in petimi zvezdicami, je dejal, da morajo obiskovalci, ki upajo, da si bodo v zadnjem trenutku zagotovili vstopnice za dogodke, kot so odprto prvenstvo Francije, ki trenutno poteka, veliki koncerti ali rezervacije v najbolj iskanih restavracijah, zmanjšati pričakovanja.

Pariz, turisti, turizem
Foto: Profimedia

“Zdi se, da je vse tako hitro razprodano,” je dejal Morandi. “Vse, kar je povezano s preživljanjem prostega časa, vključno z odličnimi restavracijami in luksuznimi hoteli, je rezervirano tako daleč vnaprej, veliko prej kot nekoč.”

Čeprav bo letošnja poletna turistična sezona že bolj podobna tistim izpred časa pandemije covida-19, pa vse težave, ki so se nakopičile v vmesnem obdobju, niso izginile. Med drugim ogromno težav povzročajo zamude in odpovedi poletov, številna evropska mesta pa so v primežu protestov. A gneča v evropskih mestih bo letos ponovno nepopisno velika, predvsem pred najbolj obiskanimi turističnimi atrakcijami.

“Krajev, kjer je gneča, ne moreš izpustiti samo zato, ker je tam gneča. Gneča je povsod, morate biti le nekoliko bolj iznajdljivi in stvari bolj raziskati. Pomembno je, da si naredite načrt in obiščete tiste kraje, ki si jih zares želite videti, in ne zgolj tistih, o katerih govorijo vsi drugi,” pa je svoje videnje turističnih potovanj razložila ameriška novinarka Jenn Rice.

Avtorica članka: Blane Bachelor/CNN

Letališče turisti
Foto: Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje