Spolne delavke protestirajo v Amsterdamu: “To ni živalski vrt”

Svet 02. Apr 202321:29 0 komentarjev
amsterdam
Profimedia

Nizozemski Amsterdam je eno od redkih evropskih mest, kjer si številni obiskovalci in turisti mislijo, da zaradi dovoljene prodaje marihuane in zloglasne rdeče četrti, tam ne veljajo nikakršna pravila in da si lahko privoščijo vse. A mestne oblasti si v zadnjih letih prizadevajo, da bi vendarle nekoliko omejile to sproščeno vedenje turistov, ki povzročajo vse več težav v nizozemskem glavnem mestu. S prvim aprilom so tako v veljavo stopili nekateri predpisi, ki skrajšujejo delovni čas spolnih delavcev v rdeči četrti, želijo jih tudi preseliti na obrobje mesta.

Nova pravila, ki jih uvajajo mestne oblasti v Amsterdamu, bodo veljala za podjetja, ki se ukvarjajo s prodajanjem spolnih uslug. Izložbe na tako imenovani rdeči četrti se bodo po novem morale zapreti ob 3. uri zjutraj in ne več ob 6. uri. S tem želijo tamkajšnje oblasti zmanjšati moteče obnašanje ljudi, predvsem turistov, ki množično obiskujejo rdečo četrt.

Skrajšani delovni čas je posledica kampanje mestnega sveta, ki si prizadeva, da bi spolne delavke preselili v tako imenovano erotično središče, ki bi bilo zunaj centra mesta. Ob tem Amsterdam uvaja tudi ukrepe za omejitev križarjenj po vodnih kanalih, uvaja pa tudi omejitev pri oddajanju stanovanj za potrebe turizma. Zavzemajo se tudi za uvedbo letalskega davka, s katerim bi se lahko spopadli z nizkocenovnimi prevozniki ter tako zmanjšali njihovo število.

Več spolnih delavk je za CNN dejalo, da reforme, ki jih uvaja mesto proti njim, povečujejo stigmatizacijo. Ob tem menijo, da so neupravičeno diskriminirane in da se počutijo zlorabljene kot grešni kozli pri težavah glavnega mesta na področju turizma.

Tiskovni predstavnik amsterdamskega podžupana Sofyana Mbarkija je za CNN dejal, da je namen svežnja novih ukrepov ohranjanje mesta, ki je primerno za življenje. “Zdaj se moramo namesto za neodgovorno rast odločati za omejevanje,” je zatrdil.

Izguba dohodka in skrb za varnost

Felicia Anna (zaradi varovanja njene zasebnosti je CNN spremenil njeno ime) je nekdanja spolna delavka, ki že 13 let živi v Amsterdamu, trenutno pa je predsednica sindikata Red Light United, ki združuje spolne delavce iz amsterdamske rdeče četrti. Anna meni, da bo skrajšanje delovnega časa drastično zmanjšalo prihodke izložbenih delavcev, zaradi tega bodo mnogi komaj pokrili stroške, ki jih imajo.

“Večina delavk in delavcev začne delati po polnoči oziroma okoli enih zjutraj, ko se začnejo zapirati bari,” je dejala za CNN. “Po novi uredbi bodo imeli na voljo zgolj dve uri, da zaslužijo nekaj denarja, kar je premalo.”

Amsterdam rdeča četrt
Profimedia

Violet je spolna delavka – zaradi varovanja njene zasebnosti ni izdala svojega pravega imena – in koordinatorka Informacijskega centra za prostitucijo, ki zagotavlja informacije in izobraževanje o spolnem delu.

Violet meni, da bo skrajšanje delovnega časa še posebej prizadelo transspolno skupnost, saj namreč veliko strank, ki pridejo v rdečo četrt med tretjo in šesto uro zjutraj, povprašuje po spolnih uslugah transspolnih oseb. Ob tem poudarja, da jo skrbi tudi glede dobrega počutja vseh spolnih delavcev in kako bo spremenjena zakonodaja vplivala na zmožnost njihovega varnega prihoda domov.

“Če potuješ domov ob 3. uri zjutraj, zlasti če je vse zaprto, potem si kot spolna delavka veliko bolj ranljiva,” je poudarila in dodala, da je ob šesti uri zjutraj mesto že veliko bolj dejavno, takrat pa tudi že obratuje javni potniški promet.

“Naš dohodek temelji na gotovini. Tako lahko ob jutranjem času potujemo naokoli z večjimi količinami gotovine. Čeprav na ulicah ni veliko ljudi, to daje priložnost tistim, ki bi nam želeli škodovati,” je poudarila Violet.

Rdeči trak v mestni četrti rdečih luči

V ozadju omejitve skrajšanja delovnega časa je tudi prizadevanje mestnih oblasti, da bi zaprli izložbe spolnih delavcev, te pa bi preselili v tako imenovani ‘erotični center’, ki bi bil zunaj mestnega središča.

Četrtkov protest spolnih delavk v Amsterdamu je prekinil tudi sejo mestnega sveta, na kateri so razpravljali o možnih lokacijah predlaganega erotičnega središča. Protestniki so amsterdamski županji Femke Halsema izročili peticijo, ki jo je po podatkih sindikata Red Light United podpisalo 266 spolnih delavk. Med zahtevami je tudi povečanje policijske prisotnosti v rdeči četrti namesto njene selitve na novo lokacijo.

Amsterdam rdeča četrt
Profimedia

Županja Halsema je izjavila, da nekateri obiskovalci in turisti vidijo spolne delavke v izložbah le kot turistično atrakcijo in ob tem poudarila, da bo erotično središče zmanjšalo pritisk na središče mesta. Tako naj bi se po njenih besedah ustvaril prostor, kjer bodo lahko spolni delavci delovali varno in nemoteno.

A temu predlogu v sindikatu nasprotujejo, saj bi lahko tovrstno erotično središče ustvarilo okolje za povečanje kriminala in sumljivega obnašanja. “Pri delu v izložbi se dejansko počutiš varno, ker imaš vse pod nekakšnim nadzorom. V erotičnem središču bi enak občutek težko ustvarili, saj bi bili spolni delavci zaprti v stavbi,” je dejala Felicia Anna.

“Če se bo rdeča četrt preselila iz središča mesta, se bo morebitno čudno obnašanje preselilo na območje, ki ga ne bo mogoče tako dobro nadzorovati,” pa je poudarila spolna delavka Violet.

“Ko turisti v rdeči četrti na plano potegnejo fotoaparate in nas začnejo fotografirati, jim to poleg spolnih delavcev preprečijo tudi prebivalci. Nizozemci se ne bojijo ljudem povedati, da takšno početje ni primerno,” je dejala Violet.

Omejitve ne bodo odgnale obiskovalcev in turistov

Ukrepi, ki jih uvaja amsterdamska mestna oblast, so po mnenju spolnih delavcev le ena od točk preoblikovanja Amsterdama. V mestu naj bi poleg skrajšanja delovnega časa rdeče četrti in zapiranja izložb spolnih delavcev v veljavo stopile tudi uredbe o omejitvah prodaje alkohola in kajenja marihuane na ulicah.

Amsterdam rdeča četrt
Profimedia

Tamkajšnji mestni svet je v zadnjih letih organiziral več kampanj, med njimi tudi kampanjo “Stay away” (izognite se op. a.), namenjena predvsem mladim Britancem, ki po njihovem mnenju veliko prispevajo k motečemu življenju na amsterdamskih ulicah. “Britanci predstavljajo velik delež turistov v mestu, predvsem v nočnem času pa se vedejo nadpovprečno moteče,” je izpostavil tiskovni predstavnik amsterdamskega podžupana.

Ob tem je tudi opozoril, da gre šele za prvi korak te kampanje, ki jo nameravajo v naslednjih mesecih razširiti tudi v številnih drugih evropskih državah.

Felicia Anna in Violet sta za CNN dejali, da sicer britanski moški niso nič slabše vzgojeni kot drugi turisti. Obe sta dodali, da težav z neprijetnim vedenjem ne povzročajo zgolj turisti, temveč tudi domačini.

Anna meni, da je neprimerno obnašanje širši problem v Amsterdamu, saj ga mnogi povezujejo z idejo, da v mestu ne obstajajo pravila. To pa bi se moralo spremeniti.

“Lahko organizirate več kampanj, ki ljudem govorijo, naj ne prihajajo sem. Vendar se ljudje tega ne bodo držali, omejitve jih ne bodo odgnale. Ljudi bi bilo treba naučiti, kako se morajo obnašati. Če tega ne boste storili, se to ne bo nikoli spremenilo,” je poudarila Anna.

Amsterdam rdeča četrt
Profimedia

“To ni živalski vrt. Pridite v rdečo četrt, vendar se primerno obnašajte,” je še dodala.

Tudi Violet je pozvala k večjemu poudarku izobraževanj, čeprav bi se lahko kampanja obrnila tudi proti mestnim oblastem. “Zaradi tega ciljnega oglaševanja se mi zdi, da mesto vse bolj postaja tako imenovano mesto pregreh. S tem mestom ravnajte tako, kot bi ravnali s svojim rojstnim krajem oziroma mestom,” je še dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!