Premier Janša s predsednikom Evropskega sveta o ukrajinski krizi

Svet 14. Feb 202214:47 > 16:52 0 komentarjev
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil videokonference s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom⁩ o zaostrenih varnostnih razmerah na vzhodu Evrope, pomoči Ukrajini ter posledicah morebitnega ruskega napada. Na konferenci so sodelovali tudi predsedniki grške, finske, poljske, nizozemske in slovaške vlade.

Slovenski premier Janez Janša se je danes udeležil videokonference s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom glede stanja v Ukrajini. Kot je na Twitterju sporočil Michel, so danes na konferenci poleg Janše sodelovali grški premier Kyriakos Mitsotakis, finska premierka Sanna Marin, poljski premier Mateusz Morawiecki, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in slovaški premier Eduard Heger. V nedeljo pa se je Michel o Ukrajini pogovarjal s predsedniki vlad iz Estonije, Latvije, Švedske, Bolgarije, Litve in Češke.

Janša je v soboto po telefonskem pogovoru z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom na Twitterju zapisal, da Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine. Ob tem je “izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo”. Pozval je tudi k takojšnji deeskalaciji razmer.

Finančni ministri iz skupine G7 so medtem danes sporočili, da so pripravljeni uvesti “ogromne” gospodarske in finančne sankcije proti Rusiji, če bi ta napadla Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Povečanje ruskih sil na ukrajinskih mejah je “razlog za resno zaskrbljenost”, so sporočili predstavniki Francije, Nemčije, Italije, Japonske, ZDA, Združenega kraljestva in Kanade.

“Ponavljamo, da bo vsaka nadaljnja vojaška agresija Rusije proti Ukrajini naletela na hiter, usklajen in odločen odgovor,” so zapisali v skupni izjavi. Ob tem so obljubili nadaljnjo finančno podporo Ukrajini in spomnili, da je G7 skupaj z Mednarodnim denarnim skladom Kijevu od leta 2014 zagotovil 48 milijard dolarjev.

Pahor: Slovenija želi verjeti voditeljem Rusije

Predsednik republike Borut Pahor in njegov portugalski gostitelj, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, sta se danes v Lizboni zavzela za mirno in diplomatsko rešitev ukrajinske krize. Po pogovorih na štiri oči in zatem še plenarnimi pogovori delegacij obeh držav je Pahor povedal, da imata državi glede evropske in zunanje politike pogosto podobna stališča. Glede Ukrajine obe državi izražata veliko zaskrbljenost zaradi naraščajočih napetosti, predsednika pa soglašata, da je treba nasprotovanja rešiti po diplomatski poti in na miren način.

“To je edini način, da ohranimo mir za to in prihodnje generacije,” je poudaril Pahor na skupni novinarski konferenci. “Slovenija želi verjeti voditeljem Rusije, ki zagotavljajo, da nimajo namena uporabiti sile za okupacijo dela ali celotne Ukrajine,” je še dodal slovenski predsednik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!