Premirja v Gazi je konec, novi spopadi tudi ob izraelsko-libanonski meji

Svet 01. Dec 202306:30 > 21:11 2 komentarja

Izteklo se je začasno premirje v Gazi med Izraelom in Hamasom. Sprti strani se o morebitnem podaljšanju nista mogli dogovoriti, izraelska vojska pa je ponovno začela z vojaškimi operacijami in obstreljevanjem v enklavi. Na območju Gaze je bilo po izteku prekinitve ognja po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje od jutra ubitih 178 ljudi, skoraj 600 jih je bilo ranjenih. Po izteku premirja v Gazi je prišlo tudi do napadov ob izraelsko-libanonski meji.

Izrael in palestinsko gibanje Hamas se pred iztekom dogovora o prekinitvi ognja nista uspela poenotiti o njegovem podaljšanju. Začasno premirje, ki je bilo v veljavi od prejšnjega petka, se je izteklo ob 7. uri po lokalnem oz. 6. uri po našem času. Palestinski uradnik je sicer za BBC povedal, da pogovori o podaljšanju začasnega premirja še naprej potekajo.

Izraelska vojska je približno eno uro pred iztekom dogovora poročala o sestrelitvi rakete, ki je bila izstreljena iz oblegane palestinske enklave, poročajo tuje tiskovne agencije. V izraelskih naseljih ob meji z Gazo so se oglasile tudi sirene in druga zvočna opozorila pred zračnim napadom. Vojska je nato napovedala, da bo nadaljevala vojaške operacije v Gazi, Hamas pa zaradi izstrelitve rakete obtožila kršitev premirja.

Letalstvo je kmalu po izteku premirja napadlo sever Gaze, nad jugom enklave pa je znova slišati izraelske drone, poroča dopisnik francoske tiskovne agencija AFP. Po navedbah očividcev in medijev, povezanih s Hamasom, je bilo zjutraj na severu Gaze moč slišati zvoke streljanja in eksplozij. O ponovnih napadih in obstreljevanju iz Izraela poroča tudi notranje ministrstvo v Gazi, ki ga nadzoruje Hamas.

Izraelske sile so na Han Junis na jugu Gaze odvrgle letake, v katerih pozivajo civiliste, naj zapustijo območje in odidejo v mesto Rafa, ki pa je bilo zjutraj prav tako tarča vsaj enega izraelskega napada, poroča katarska televizija Al Džazira. V Han Junis so se zaradi kopenske ofenzive v zadnjih tednih zatekli številni prebivalci s severa Gaze.

Dim po raketnem napadu na Gazo Dim po raketnem napadu na Gazo
Raketni napad na Gazo (Foto: PROFIMEDIA)
Dim po raketnem napadu na Gazo Dim po raketnem napadu na Gazo
Raketni napad na Gazo (Foto: PROFIMEDIA)
Ruševine po izraelskem napadu na Han Junis Ruševine po izraelskem napadu na Han Junis
Porušene stavbe po izraelskem napadu na Han Junis (Foto: REUTERS/Fadi Shana)
Jutranji zračni napad na Han Junis v Gazi Jutranji zračni napad na Han Junis v Gazi
Jutranji zračni napad na Han Junis v Gazi (Foto: REUTERS/Saleh Salem)
Ranjenci po zračnem napadu na Rafo Ranjenci po zračnem napadu na Rafo
Pomoč ranjencem po zračnem napadu na Rafo (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)
Ranjenci po zračnem napadu na Rafo Ranjenci po zračnem napadu na Rafo
Ranjenci po zračnem napadu na Rafo (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)
Izraelski vojak v bližini Gaze Izraelski vojak v bližini Gaze
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

V Gazi po koncu prekinitve ognja več kot sto mrtvih

S terena že prihajajo tudi novice o novih smrtnih žrtvah. Na območju Gaze je bilo po izteku prekinitve ognja po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje od jutra ubitih 178 ljudi, skoraj 600 jih je bilo ranjenih. Izraelska vojska pa je sporočila, da so zadeli več kot 200 “terorističnih ciljev”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlada v Gazi je sporočila, da so bili v današnjih napadih na jugu Gaze ubiti tudi trije novinarji, ki so delali za turško državno tiskovno agencijo Anadolu. Smrt snemalca in še dveh novinarjev so potrdili tudi pri agenciji Anadolu. Po navedbah oblasti na območju Gaze je bilo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra ubitih 73 novinarjev.

“V zadnjih nekaj urah so kopenske, zračne in pomorske sile napadle teroristične cilje na severu in jugu območja Gaze, tudi v mestih Han Junis in Rafa,” je v sporočilu za javnost zapisala izraelska vojska. Dodala je, da so bila tarča napadov minirana območja, podzemni predori, izstrelitvene ploščadi in poveljniški centri Hamasa. Informacij po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

V odgovor na izraelske napade so pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada sprožili raketni napad na kraje v južnem Izraelu. Kot navaja izraelski časnik Haaretz, je bila v napadih lažje ranjena ena ženska.

Zdravstveni sistem na območju Gaze je bil že pred današnjo obnovitvijo napadov na kolenih, stanje v bolnišnicah pa katastrofalno in primerljivo z grozljivkami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija in posvarila, da si ne morejo privoščiti izgube dodatnih zdravstvenih ustanov. “Izjemno nas skrbi obnovitev nasilja,” je novinarjem v javljanju iz Gaze dejal predstavnik WHO na palestinskih ozemljih Richard Peeperkorn. Zdravstveni sistem v Gazi je zaradi trenutnih sovražnosti že sicer ohromljen in ne more izgubiti dodatnih bolnišnic, je posvaril.

Izraelska vojska potrdila smrt petih talcev Hamasa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za konec premirja obtožil Hamas, ki naj ne bi pristal na nove izpustitve talcev, poroča BBC. “Hamas ni izpustil vseh talk, kot je bilo dogovorjeno, in je zjutraj z raketami napadel Izrael,” so izpostavili v Netanjahujevem uradu.

Medtem je vir iz pogajalskih krogov za BBC povedal, da Hamas obtožuje Izrael kršenja premirja, ker na sever Gaze ni dovolil dostave goriva. V palestinskem gibanju naj poleg tega ne bi bili pripravljen izpustiti izraelskih moških talcev pod enakimi pogoji kot so veljali za ženske in otroke.

Borci Hamasa med predajo zajetih talcev
Borci Hamasa med predajo zajetih talcev (Foto: Hamas Military Wing/Handout via REUTERS)

Ponovni izbruh spopadov obžaluje generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki pa še vedno upa, da bo prekinitev ognja mogoče obnoviti. K temu je pozvalo tudi več držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

V četrtek zvečer se je sicer odvila sedma izmenjava talcev in zapornikov. Izraelska uprava za zapore je v skladu z dogovorom o začasni prekinitvi sovražnosti med Izraelom in Hamasom izpustila trideset palestinskih žensk in mladoletnikov, ki so bili zaprti v izraelskih zaporih, poroča AFP. Ti zaporniki so bili izpuščeni nekaj ur pred iztekom premirja, potem ko je Hamas pred tem izpustil osem izraelskih talcev.

Izraelska vojska pa je danes potrdila smrt petih talcev, ki so jih palestinski skrajneži zadrževali na območju Gaze. Sporočila je, da so njihove družine o smrti že obvestili, truplo enega med njimi pa so izraelski vojaki že prepeljali v Izrael. Vojska trdi, da Hamas v Gazi še vedno zadržuje 136 talcev, med njimi 17 žensk in otrok.

Pripadniki palestinskega gibanja Hamas so ob vdoru na izraelsko ozemlje 7. oktobra ubili 1.200 ljudi, večinoma civilistov, okoli 240 ljudi pa so vzeli za talce.

Sporazum o premirju med Izraelom in Hamasom je od 24. novembra, ko je začel veljati, omogočil izpustitev 110 talcev, med njimi 80 Izraelk in žensk z dvojnim državljanstvom ter oseb mlajših od 19 let. Poleg tega je Hamas zunaj okvira tega dogovora izpustil približno trideset tujcev. V zameno je bilo iz izraelskih zaporov izpuščenih 240 palestinskih zapornikov.

Po izteku premirja v Gazi napadi tudi ob izraelsko-libanonski meji

Poročajo pa tudi o napadih ob izraelsko-libanonski meji. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je napadlo položaje izraelske vojske, skupaj naj bi izvedli najmanj štiri napade. Izraelska vojska je sporočila, da je na napade odgovorila, njena tarča pa so bile teroristične celice. V napadu na jug Libanona so bili ubiti trije civilisti.

V zadnjem tednu dni, ko je na območju Gaze veljalo začasno premirje med Izraelom in Hamasom, je bilo z izjemo nekaj incidentov mirno tudi na izraelsko-libanonski meji. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo gibanje spoštovalo premirje, če ga bo spoštoval tudi Izrael.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje