Preobrat v ZDA: sodišče razveljavilo obsodbo Harveyja Weinsteina

Svet 25. Apr 202415:44 > 20:11 2 komentarja
Harvey Weinstein
Foto: PROFIMEDIA

Pritožbeno sodišče v New Yorku je razveljavilo obsodbo hollywoodskega mogotca Harveyja Weinsteina iz leta 2020, ko so ga spoznali za krivega posilstva. Kot razlog so navedli, da ni bil deležen poštenega sojenja.

Newyorško prizivno sodišče je ugotovilo, da je tožilstvo na sojenju zoper Harveyja Weinsteina leta 2020 lahko zaslišalo priče, katerih obtožbe niso bile del sojenja. Tako so v sodbi o razveljavitvi obsodbe navedli, da so mu sodili na podlagi preteklega vedenja in ne izključno na podlagi kaznivih dejanj, ki jih je bil obtožen.

Sodišče je odločitev sprejelo v četrtek – štirje sodniki so bili za, trije pa proti razveljavitvi obsodbe.

“Današnja odločitev je velik korak nazaj pri ugotavljanju odgovornosti za spolno nasilje. Žrtve bodo morale prestati še eno sojenje,” je dejal Douglas Wigdor, odvetnik, ki je zastopal osem žensk, ki so Weinsteina obtožile spolnega nasilja.

“Z današnjo odločitvijo to sodišče onemogoča napredek, za katerega so se žrtve spolnega nasilja borile v našem sistemu kazenskega pravosodja. Pozabljene so ženske, ki nosijo psihološke travme spolnega nasilja in brazgotine,” pa je v mnenju manjšine zapisala sodnica Madeline Singas, poroča AFP.

72-letni Weinstein bo ostal v zaporu zaradi druge, ločene obsodbe zaradi posilstva. Decembra 2022 so ga v Los Angelesu namreč spoznali za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtožile. V tem primeru so mu izrekli 16 let zaporne kazni.

Weinsteinov primer je bil eden najodmevnejših primerov gibanja #JazTudi (#MeToo), ki je razkrilo spolne zlorabe in neprimerno vedenje na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Obtožbe zoper njega so se prvič pojavile leta 2017.

Njegovo obsodbo, ki so jo aktivisti razglasili za prelomno, je newyorško prizivno sodišče prvič obravnavalo februarja letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje