Preobrazba znane voditeljice: “Norčevanje iz moje teže je bil nacionalni šport”

Svet 20. Mar 202405:10 0 komentarjev
Oprah Winfrey
Foto: @oprah/INSTAGRAM

Ena najvplivnejših žensk na svetu Oprah Winfrey je imela posebno pogovorno oddajo o zdravilih za hujšanje. 70-letna televizijska zvezdnica se je vse življenje spopadala z odvečnimi kilogrami. Več let se je trudila z različnimi dietami in vadbami, a želenega učinka ni dosegla, zato je posegla po drugi metodi, za katero pravi, da ji je spremenila življenje.

Ena najbogatejših ameriških televizijskih voditeljic Oprah Winfrey, ki se je pred desetletjem uradno poslovila od televizijskih ekranov in priljubljene oddaje The Oprah Show, je gostila posebno pogovorno oddajo Oprah Special: Shame, Blame and the Weight Loss Revolution (Sramota, krivda in revolucija hujšanja). Pogovorna oddaja, ki jo je v ponedeljek predvajala televizija ABC, govori o “radikalnem vplivu zdravil (na recept) za hujšanje”.

70-letna Oprah se je vse življenje spopadala z odvečnimi kilogrami, o tem pa v zadnjem času tudi odkrito govori. Več let se je trudila z različnimi dietami in vadbami, a želenega rezultata ni dosegla. Zato je posegla po drugi metodi in priznala, da se ji je s pomočjo zdravila za hujšanje (ni povedala, katerega) spremenilo življenje. Takrat je ugotovila, da je debelost bolezen, ki ne izbira. “Nikoli si nisem predstavljala, da bomo govorili o zdravilih, ki lahko dajo upanje ljudem, ki se že leta borijo s prekomerno težo ali debelostjo. Tako kot so meni,” njene besede v oddaji povzema CNN.

Po njenih besedah je bil namen oddaje razbijanje stigme o debelosti. “Da bomo nehali sramotiti tiste s prekomerno telesno težo in tiste, ki se odločijo shujšati – in še pomembneje, da bomo prenehali sramotiti same sebe,” je dejala.

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey (Foto: PROFIMEDIA)

Povedala je, da je oddajo pripravila za več kot sto milijonov Američanov in več kot milijardo ljudi po svetu, ki živijo z debelostjo. Z gledalci je delila tudi bolečo izkušnjo. “Petindvajset let je bilo norčevanje iz moje telesne teže nacionalni šport. Obtoževali in sramotili so me, krivila sem samo sebe,” njene besede povzema ameriški CNN. Z različnimi sogovorniki je premlevala različne vidike debelosti, v ospredju oddaje pa so bila zdravila za hujšanje, kot so Ozempic, Wegovy in Zepbound.

Po jemanju zdravil je ugotovila, da o hrani zdaj razmišlja drugače. “Nisem več razmišljala o hrani. Nisem bila obsedena z njo. To je glavna stvar, ki sem se je naučila,” je povedala. Winfrey je pojasnila še, da zdravila, ki jih uporablja v kombinaciji z rekreacijo; vadbo in zdravo prehrano, uživa za vzdrževanje telesne teže.

Da so zdravila za hujšanje vse bolj priljubljena v ZDA, kažejo tudi nedavni rezultati ameriškega centra Pew Research. Izsledki kažejo, da približno tri četrtine Američanov pozna ta zdravila, do leta 2030 naj bi približno 10 odstotkov prebivalstva ZDA uživalo eno od zdravil, navaja revija Time. Ameriški analitiki ocenjujejo, da bo oddaja dodatno vplivala na njihovo uporabo.

Da uživa tovrstna zdravila, je razkrila že decembra v pogovoru za revijo People. Takrat je dejala, da je jemala zdravilo, ki je bilo prvotno odobreno za sladkorne bolnike, zdaj pa se uporablja tudi za hujšanje. Njeno razkritje je precej razdražilo ameriško javnost, nekateri so ji očitali tudi dvoličnost. Zakaj? Winfrey je namreč dolga leta sodelovala s podjetjem WeightWatchers, ki za posameznike pripravlja posebne diete, s katerimi naj bi tedensko izgubil en kilogram. Po poročanju Guardiana je bila Winfrey celo delničarka podjetja, njen delež je bil ocenjen na 18 milijonov dolarjev (16,5 milijona evrov). Po razburjenju v javnosti je nato prodala delnice in znesek namenila v dobrodelne namene.

Tovrstna zdravila priljubljena tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji poraba zdravil za hujšanje skokovito narašča, smo pred časom v rubriki Poglobljeno pisali na N1. Takrat je dr. Andrej Janež, predstojnik Klinike za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v ljubljanskem kliničnem centru, obširno pojasnil vse o zdravilu semaglutid, ki je bilo sprva razvito za zdravljenje diabetesa, zdaj pa je številnim bolnikom s hudimi oblikami debelosti že spremenilo življenje.

Semaglutid vsebuje spojino, ki posnema delovanje hormonov, ki se naravno izločajo v človeškem črevesju in so odgovorni za komunikacijo z možgani. Zdravilo posledično povečuje količino inzulina, ki ga kot odziv na zaužito hrano izloči trebušna slinavka, in tako pomaga pri uravnavanju koncentracije glukoze v krvi, s tem pa tudi občutka lakote.

Semaglutid spada v skupino zdravil, imenovanih GLP-1 agonisti, s pomočjo gensko spremenjenih kvasovk pa ga izdeluje dansko farmacevtsko podjetje Novo Nordisk. Na trg je sprva leta 2018 prišlo kot zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, ugodni učinki na zmanjšanje telesne teže pa so proizvajalca spodbudili k izvedbi kliničnih raziskav tudi za zdravljenje debelosti. Od leta 2021 je semaglutid odobren tudi za to indikacijo.

Ozempic, Wegovy
Enaki zdravili, različni indikaciji (Foto: Profimedia)

Za zdravljenje diabetesa je semaglutid na voljo pod tržnim imenom Ozempic, za zdravljenje debelosti pa pod tržnim imenom Wegovy. Zdravilo je v obliki injekcije, s katero si bolnik enkrat na teden sam vbrizga odmerek v podkožje.

Zdravilo Ozempic je tudi v Sloveniji eno najbolj uporabljanih zdravil proti diabetesu, njegova uporaba iz leta v leto skokovito narašča. Zdravila Wegovy v Sloveniji in tudi v večini ostalih evropskih držav trenutno ni mogoče dobiti, v prvi vrsti zaradi velikanskega povpraševanja v ZDA. Več o zdravilu lahko preberete v članku: “Ves svet nori za tem zdravilom”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!