Trump mora plačati več kot 400 milijonov: denarja nima in nihče mu ga ne posodi

Svet 19. Mar 202409:13 5 komentarjev
Trump odhaja na sojenje za odškodnino E. Jean Carroll
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se poteguje za vrnitev v Belo hišo, se je znašel v škripcih. Potrebuje denarno injekcijo, s katero bi pokril skoraj pol milijarde dolarjev varščine – ta bi mu omogočila pritožbo na obsodbo zaradi poslovnih prevar. A banke in zavarovalnice zanj nočejo jamčiti.

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah Donald Trump se je znašel v težavah.

Zapletlo se je pri pridobivanju poroka za vplačilo varščine, ki bi mu omogočila pritožbo na obsodbo sodišča v New Yorku. Sodnik je Trumpu zaradi prikazovanja napačne vrednosti premoženja naložil 355 milijonov dolarjev (326 milijonov evrov) kazni. Zaradi obresti na dobiček, ki ga je pridelal z zagrešitvijo goljufije, pa se je končni znesek povzpel na 464 milijonov dolarjev (426 milijonov evrov) kazni. Trumpovi odvetniki pa zdaj trdijo, da nima pol milijarde dolarjev likvidnih sredstev, potrebnih za pritožbo. Če se želi pritožiti, mora najprej sodišču plačati varščino v višini celotnega zneska. 

Donald Trump in njegova najstarejša sinova Donald mlajši in Eric ter drugi vodilni delavci podjetja Trump Organisation so bili februarja obsojeni, da so več let lažno napihovali vrednost svojega premoženja, da bi pridobili ugodnejša posojila in zavarovalne pogoje.

Poleg denarne kazni si je Trump prislužil še triletno prepoved delovanja kot direktor podjetja in najemanja kreditov pri bankah v zvezni državi New York. Sodnik je odredil tudi dvojni nadzor nad poslovanjem podjetja – ohranil je poprej imenovanega neodvisnega nadzornika, pridružil se mu bo še ločen neodvisni direktor, ki bo skrbel za skladnost poslovanja z zakonodajo.

Sodišče v New Yorku je Trumpu ponudilo dve možnosti; ali poravna celoten znesek v gotovini ali zagotovi varščino. Če ne bo poravnal zneska oziroma našel poroka, mu lahko zvezna država kot jamstvo zaseže del premoženja.

Trump je sprva želel jamčiti varščino s pomočjo zavarovalnic, tako da bi lastne nepremičnine dal kot jamstvo, a zaradi narave sojenja pri tem ni bil uspešen, so v ponedeljek sodišču priznali njegovi odvetniki.

Po pisanju BBC je Trump varščino ocenil kot “nemogočo za katerokoli podjetje – tudi za tako uspešno, kot je njegovo”. Njegova odvetniška ekipa trdi, da so “nešteto ur” porabili za razna pogajanja z bankami, tudi z eno največjih zavarovalnic na svetu. Doslej so se neuspešno obrnili na 30 podjetij.

Donald Trump
Donald Trump. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji predsednik ZDA medtem še naprej vztraja, da gre pri tem, tako kot pri vseh ostalih sodnih postopkih proti njemu, za lov na čarovnice. Po oceni Forbesa je Trumpovo premoženje vredno približno 2,6 milijarde dolarjev (2,4 milijarde evrov). Lani je Trump sicer dejal, da ima 400 milijonov dolarjev (368 milijonov evrov) likvidnih sredstev.

Med volilno kampanjo se Trump sooča s štirimi obtožnicami

V času, ko se Trump poteguje za Belo hišo, ga čakajo še štirje kazenski postopki. Ta teden so Trumpovi odvetniki vrhovno sodišče zaprosili, naj ustavi uveljavitev odločitve zveznega prizivnega sodišča. To je Trumpu zavrnilo imuniteto pred kazenskim pregonom posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020.

V zvezni državi Georgia so zoper nekdanjega predsednika ZDA vložili obtožnico zaradi domnevnega poskusa razveljavitve izidov volitev leta 2020 v tej zvezni državi. Na Floridi pa so zoper Trumpa vložili obtožnico zaradi ravnanja s tajnimi dokumenti po odhodu iz Bele hiše. V New Yorku pa se je Trump znašel na sodišču zaradi domnevnega prikritega plačila zvezdnici filmov za odrasle Stormy Daniels. V vseh primerih se je Trump izrekel za nedolžnega, njegova ekipa pa je kazenske zadeve poskušala prestaviti na čas po volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje