Prigožin v letalski nesreči “umrl” že leta 2019, a kmalu “vstal od mrtvih”

Svet 24. Avg 202319:29 2 komentarja
Jevgenij Prigožin
Profimedia

Sinočnje strmoglavljenje letala, na katerem je po navedbah Rusije potoval tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, močno spominja na strmoglavljenje iz leta 2019. Takrat so Prigožina razglasili za mrtvega, a je tri dni kasneje vstal od mrtvih. Kako je to mogoče?

Po sinočnjem strmoglavljenju letala, na katerem je po navedbah Rusije potoval tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, ostaja najbolj žgoče vprašanje, ali je šef Wagnerja v nesreči zares umrl. Z informacijami, da je bil Prigožin na letalu in da nesreče ni preživel nihče, se je v sredo zvečer oglasila ruska agencija za zračni promet, dan kasneje pa je molk prekinil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Informacijo, da je Prigožin umrl, je objavil tudi kanal na Telegramu z imenom Siva Zona, ki ga povezujejo z Wagnerjem. “V akciji ruskih izdajalcev je bil ubit vodja Wagnerja, ruski heroj in domoljub Jevgenij Prigožin,” sporočilo povzema N1 Sarajevo.

Med tem ko mnogi ugotavljajo, ali je bila ta nesreča pravzaprav Putinovo maščevanje za junijski upor in delovanje Prigožina v Afriki, pa drugi opozarjajo, da to ni prva letalska nesreča povezana s šefom Wagnerja.

V Rusiji strmoglavilo letalo, na katerem naj bi bil vodja Wagnerja Prigožin
Foto: PROFIMEDIA

“Smo res prepričani, da je mrtev? On je kot vampir.”

Dogodek namreč zelo spominja na letalsko nesrečo, ki se je zgodila leta 2019. Takrat naj bi bil Prigožin na letalu, ki je strmoglavilo v Kongu. Vodjo Wagnerja so razglasili za mrtvega, a se je tri dni kasneje ponovno pojavil in nastopil tudi pred televizijskimi kamerami. Izkazalo se je namreč, da ga na letalu sploh ni bilo.

“Smo res prepričani, da je mrtev?,” se ob vnovičnem strmoglavljenju letala sprašuje novinar John Sweeney, ki se je v oddajo Good Morning Britain javil iz Kijeva. “Nekoliko vas mora skrbeti. On je kot vampir,” je še dodal.

O nesreči, ki se je zgodila 10. oktobra 2019, je pisala tudi ruska tiskovna agencija RIA Novosti. 15. oktobra tega leta je sporočila, da je od vira blizu Prigožina izvedela, da ga na letalu pravzaprav sploh ni bilo.

“Sanktpeterburški poslovnež Jevgenij Prigožin, o čigar smrti so poročali nekateri mediji, je bil pravzaprav odsoten zaradi osebnih obveznosti,” so zapisali na tiskovni agenciji. Vir je povedal, da Prigožin pravzaprav v tem času ni zapustil ozemlja Rusije. “Bil je zelo presenečen, da so mislili, da je mrtev,” je povedal.

Na letalu so bili štirje potniki in štirje člani posadke, piše N1 Sarajevo. Med njimi sta bila dva Rusa, šlo je za pilota Vladimirja Sadovničija in Vitalija Šumka, je objavilo rusko veleposlaništvo.

Zasebno poslovno Wagnerjevo letalo, ki je v sredo strmoglavilo na območju ruske regije Tver, je bilo najprej v lasti slovenskega letalskega podjetja Linxair, ki je nekoč prevažalo slovenske politike. Več o tem v prispevku: Prigožinovo letalo najprej last slovenskega podjetja: “Niso ga niti prebarvali”

Po podatkih, s katerimi razpolaga stran Flightradar24, ki spremlja lete, naj letalo, ki je v sredo strmoglavilo v Rusiji, ne bi imelo težav do zadnjih 30 sekund, ko je padlo. Kaj o letalu, na katerem je bil Prigožin, kaže radar?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje