V protestih v Kazahstanu umrlo več kot 200 ljudi

Svet 15. Jan 202219:03 0 komentarjev
Protesti, Kazahstan
REUTERS/Mariya Gordeyeva

V nasilnih protestih, ki so v začetku meseca potekali v Kazahstanu, je umrlo 225 ljudi, med njimi 19 pripadnikov varnostnih sil, je danes sporočilo kazahstansko tožilstvo. To je precej več od dosedanjih uradnih podatkov o smrtnih žrtvah nemirov, ki so izbruhnili zaradi podražitve goriva.

“V času izrednih razmer so bila v mrtvašnice pripeljana trupla 225 ljudi, od tega 19 pripadnikov organov pregona in vojske,” je povedal predstavnik kazahstanskega državnega tožilstva Serik Šalabajev. Nekateri drugi so bili “oboroženi banditi, ki so sodelovali v terorističnih napadih”, je dodal. “Na žalost pa so bili tudi civilisti žrtve terorističnih dejanj,” je še povedal.

Kazahstanske oblasti so pred tem poročale o smrti 26 “oboroženih kriminalcev” in 18 pripadnikov varnostnih sil. Na uradnem profilu na Telegramu so pozneje sporočili, da je umrlo 164 ljudi, a so podatek hitro izbrisali.

Na zdravstvenem ministrstvu so medtem povedali, da je bolnišnično oskrbo potrebovalo več kot 2600 ljudi. 67 jih je še vedno v kritičnem stanju.

Nasilni protesti, ki jih je spodbudila občutna rast cen goriva, so izbruhnili v začetku meseca. Iz zahodnih podeželskih območij so se nemiri hitro razširili v večja mesta, vključno z največjim kazahstanskim mestom Almaty, kjer je prišlo do ostrih spopadov med protestniki in policisti. Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je govoril o napadih terorističnih tolp.

Na povabilo Tokajeva je sicer na pomoč v državo prispel kontingent sil držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) z Rusijo na čelu, da bi pomagal pri ponovni vzpostaviti redu. V četrtek so se začeli umikati iz države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!