Protestnice v BiH sporočile: “Naša bolečina je vaša sramota”

Svet 14. Okt 202219:29 0 komentarjev
Bosna
N1/F.Z.

Udeleženke protestov po več mestih v Bosni Hercegovini so opozorile na problematičnost femicidov in nasilja nad ženskami. Predstavile so tudi svoje zahteve.

V več mestih po Bosni in Hercegovini so danes potekali protesti žensk, ki so opozarjale na nedopustnost femicidov in nasilja nad ženskami. Protestnice, ki so obenem izražale svojo solidarnost z ženskami na Kosovu in Srbiji, so se zbrale v 19 mestih, med drugim v Sarajevu, Zenici, Banja Luki in Bihaću.

Rdeča nit protestov je bila misel “Naša bolečina je vaša sramota”. Po navedbah N1 Sarajevo se je zadnji umor ženske v BiH zgodil v Bihaću, kjer je osumljeni ubil svojo ženo, nato pa pobegnil. “Nasilje ne čaka, da se politiki dogovorijo,” je za omenjeni medij dejala ena od sogovornic.

Protestnice so se na ulice odpravile s plakati, na katerih so bila gesla, kot so: “Zakaj sistem ni uspel zaščitit ubitih žensk?”, “Niti ena ženska več”, “Želim biti ne le pogumna, temveč tudi varna”, “Tišina nas ne ščiti”, “Femicid ni presenečenje”.

“Nesprejemljivo je, da je naša družba še vedno tako patriarhalna, da dopušča takšno nepravičnost. Imamo femicid, a ne samo v BiH, ampak v regiji, in moramo storiti nekaj, da bi imeli pravičnejše kazni za nasilneže,” je novinarjem v prestolnici dejala ena od organizatork Aida Daguta, piše STA.

BiH BiH
N1/F.Z.
BiH BiH
N1/F.Z.
BiH BiH
N1/F.Z.
BiH BiH
N1/F.Z.
Bosna Bosna
N1/F.Z.

Udeleženci demonstracij so po navedbah N1 Sarajevo predstavili več zahtev. Med njimi so uvedba pravne definicije femicida in opredelitev femicida kot kaznivo dejanje, usklajevanje zakonodaje z Istanbulsko konvencijo o preprečevanju nasilja nad ženskami ter strožje kazni za povzročitelje smrti, ki je posledica nasilja v družini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!