Putin je razglasil taktični jedrski načrt, a treba je brati drobni tisk

Svet 26. Mar 202319:53 22 komentarjev
PROFIMEDIA

Moskva je napovedala, da bo taktično jedrsko orožje namestila v Belorusiji. Kakšno je ozadje napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina? In kaj ta poteza pomeni za varnost v Evropi? Za CNN analizira poznavalka Rusije Jill Dougherty.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto napovedal, da bo Rusija taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije. Iz te sosednje zaveznice je februarja 2022 Putin izvedel napad na Ukrajino. Ko ruski predsednik uporabi besedo jedrsko, svet postane pozoren. Zdi se, da je to glavni razlog, zakaj je napovedal namestitev jedrskega orožja.

Kot je običajno pri Putinu, bi moral svet prebrati drobni tisk in preveriti kontekst. Orožje, ki ga namerava Putin namestiti v Belorusiji, ni strateško jedrsko orožje – ogromne medcelinske balistične rakete, ki bi ob izstrelitvi lahko uničile življenje na Zemlji.

Taktično jedrsko orožje je manjše, vendar močno in ga je mogoče uporabiti na bojišču. Putin že leto dni grozi z možnostjo jedrske vojne, še posebej, kadar njegova vojaška operacija v Ukrajini ni uspešna.

Vladimir Putin
SPUTNIK/PROFIMEDIA

To lahko pomaga pojasniti kontekst Putinove izjave. To je človek, ki ima trenutno veliko težav. Ruske sile iz zraka bombardirajo ukrajinska mesta, vendar na tleh ne dosegajo velikega napredka. Od srečanja s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom Putin razen novih trgovinskih sporazumov ni imel veliko koristi. Če kaj, se zdi, da je Rusija zdaj manjši partner Kitajske. Tu je še Mednarodno kazensko sodišče, ki je izdalo nalog za prijetje Putina.

Zdaj pa k drobnemu tisku. Ruski predsednik razloge za svojo odločitev o namestitvi jedrskega orožja na ozemlje Belorusije prevrača na drugo stran. Trdi, da jo je sprejel kot odgovor na dobave protitankovskega streliva z osiromašenim uranom Združenega kraljestva Ukrajini. Putin je prepričan, da gre za nevarno stopnjevanje. Združeno kraljestvo njegove trditve zanika in pojasnjuje, da se strelivo uporablja le za konvencionalne namene.

Rusija po Putinovih navedbah v Belorusiji že gradi skladišče za taktično jedrsko orožje. Skladišče naj bi bilo pripravljeno do julija. Natančnega datuma prihoda taktičnega orožja ni navedel. Še več, dodaja Putin, Rusija že ima 10 letal, ki lahko nosijo jedrsko orožje, in več raketnih sistemov kratkega dosega iskander, ki lahko nosijo jedrsko orožje.

Povedno je, da je ruski predsednik dejal, da nadzora nad taktičnim jedrskim orožjem ne bo prenesel na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki je orožje že dolgo zahteval.

CNN se je pogovarjal z ameriškima diplomatoma, ki se jima zdi to nenavadno. Poudarila sta, da je Lukašenko leta 1994 podpisal sporazum o predaji strateškega jedrskega orožja, ki ga je imela Belorusija ob koncu hladne vojne.

Zakaj se je Lukašenko tako odločil? Eden od diplomatov je pojasnil, da bi orožje morale vzdrževati ruske sile, ki bi bile stalno nameščene na beloruskih tleh. To pa bi bil po njegovih besedah znak, da je Lukašenko še bolj pod Putinovim vplivom.

vladimir putin, Aleksander Lukašenko
PROFIMEDIA

Zdi se, da Putinova napoved ni vznemirila administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna. Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je dejala, da ZDA spremljajo posledice Putinove izjave, vendar je dodala: “Ne vidimo nobenega razloga za prilagoditev svoje strateške jedrske drže, niti nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja. Še naprej smo zavezani kolektivni obrambi zavezništva Nato.”

Vendar pa se rusko taktično jedrsko orožje s premikom v Belorusijo ne približuje le Ukrajini, temveč tudi Poljski, Litvi in Latviji, ki so zaveznice Nata. To zvišuje stopnjo ogroženosti v Evropi, kar je bil Putinov namen.

Avtorica analize je Jill Dougherty, novinarka CNN in poznavalka Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje