Putin ruskim silam čestital za zavzetje Bahmuta, Zelenski zavzetje zanika

Svet 21. Maj 202308:33 > 13:57 43 komentarjev
Bahmut
Profimedia

Potem ko je pozno v soboto ruska vojska potrdila navedbe najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje tega mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je zanikal, da bi ruske sile zavzele mesto. Še pred tem je v Hirošimi dejal, da v Bahmutu "ni več ničesar".

Iz Kremlja so sporočili, da je ruski predsednik Vladimir Putin “jurišnim enotam Wagnerja in vsem pripadnikom ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in kritje, čestital za dokončanje operacije osvoboditve Artemovska“. Artemovsk je poimenovanje Bahmuta iz sovjetskih časov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je po pojasnilu njegovega tiskovnega predstavnika danes zanikal, da bi ruske sile zavzele Bahmut.

Kot je zapisalo rusko obrambno ministrstvo, je bila operacija rezultat akcije Wagnerjevih jurišnih enot ob podpori topništva in letalstva “južne enote” ruske vojske, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski: “Bahmut je danes le še v naših srcih”

Ukrajinski predsednik Zelenski je sprva z dvoumnimi odgovori na novinarska vprašanja glede zavzetja Bahmuta ob robu vrha skupine G7 na Japonskem poskrbel za nekaj nejasnosti.

Novinarji so ga vprašali: “Ali je Bahmut še vedno v ukrajinskih rokah? Rusi pravijo, da so zavzeli Bahmut. Zelenski je odgovoril: “Mislim, da ne.” Pri tem ni bilo jasno, ali je odgovarjal na prvi ali drugi del vprašanja. “Razumeti morate, da tam ni več ničesar. Bahmut je danes le še v naših srcih,” je dodal.

Bahmut
PROFIMEDIA

Tiskovni predstavnik Zelenskega je pozneje pojasnil, da ukrajinski predsednik ni potrdil, da so Bahmut zavzele ruske enote. “Predsednik je zanikal zavzetje Bahmuta,” je na Facebooku sporočil tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov.

Da ukrajinske enote še vedno nadzorujejo eno od stanovanjskih območij in nekaj industrijskih objektov, je na družbenih omrežjih sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. “Napredovanje naših enot v predmestjih na bokih, ki še vedno poteka, zelo otežuje sovražnikovo navzočnost v Bahmutu. Naše enote so mesto delno obkolile,” je dodala.

Skupina Wagner je vodila večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza tudi rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Voditelji G7 potrdili podporo Ukrajini

Voditelji G7, ki končujejo dvodnevno zasedanje na Japonskem, so v sklepni izjavi ponovili odločno pomoč pri zagotavljanju diplomatske, finančne, človekoljubne in vojaške pomoči Ukrajini.

Zagotovili so “odločenost za vnovično vzpostavitev miru v Ukrajini in podporo svobodnemu mednarodnemu redu, temelječemu na vladavini prava”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik pa je zbranim voditeljem predlagal sklic mednarodne konference o miru v Ukrajini. “V kratkem, že julija, bo minilo 500 dni obsežne vojne. To je simbolično obdobje, dober mesec za sklic vrha o formuli za mir, vrha svetovne večine. Pozivam vas, da se združimo v skupnih prizadevanjih,” je dejal.

Voditelji G7 in Zelenski v Hirošimi, 21. 5. 2023
PROFIMEDIA

Nov paket pomoči obljubil tudi Biden

Zelenski se je sicer ob robu vrha G7 v Hirošimi srečal tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki je napovedal nov paket vojaške pomoči za Ukrajino. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za topništvo, oklepna vozila in strelivo.

ZDA so Ukrajini v boju proti ruski agresiji v minulih mesecih zagotovile obsežno vojaško pomoč. Tokratna pošiljka bo vredna 375 milijonov dolarjev, so sporočili iz Bele hiše. Kot so dodali, gre za pomoč Ukrajini “za zagotovitev dolgoročne sposobnosti obrambe pred rusko agresijo in za njeno odvračanje”.

Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se srečala na vrhu G7 v Hirošimi, 21. 5. 2023
PROFIMEDIA

Biden je Zelenskemu na današnjem srečanju ponovil zavezanost ZDA, da bodo ukrajinskemu narodu pomagale pri obrambi lastne suverenosti in demokracije pred rusko invazijo, so še sporočili iz Bele hiše.

Zelenski je po pogovorih izrazil hvaležnost za najnovejši paket vojaške pomoči in za finančno pomoč ZDA v višini 37 milijard dolarjev.

Kot je dodal, sta se z Bidnom pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju za krepitev obrambnih zmogljivosti Ukrajine, pa tudi o izvajanju mirovne formule za Ukrajino ter projektih za njeno obnovo in okrevanje.

Ukrajina ponuja “formulo za mir”

Na Telegramu pa je ukrajinski predsednik zapisal, da “dokler bodo ruski zavojevalci na naši zemlji, nihče ne bo sedel za pogajalsko mizo z Rusijo”. Svet ima po njegovem prepričanju dovolj moči, da Rusijo korak za korakom prisili k obnovitvi miru, Ukrajina pa mu je ponudila formulo za mir.

“Mirovno formulo smo razvili tako, da je vsaka njena točka podprta z resolucijami Združenih narodov. Da lahko vsakdo na svetu izbere cilj, ki ga lahko pomaga uresničiti. Od Japonske do arabskih držav, od Evrope do Latinske Amerike, najdemo podporo formuli za mir. In to delo nadaljujemo,” je še zapisal Zelenski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje