Racije v gejevskih klubih v Moskvi: glasba je ugasnila, vdrli so policisti

Svet 02. Dec 202321:14 2 komentarja
lgbt rusija
Simbolična slika, protesti v Moskvi leta 2020 Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Dan po tem, ko je rusko vrhovno sodišče prepovedalo "gibanje LGBT", je policija izvedla racije v več gejevskih klubih v Moskvi.

Policija v Moskvi je dan po tem, ko je rusko vrhovno sodišče prepovedalo “gibanje LGBT” izvedla racije v več gejevskih klubih, poročanje ruskih lokalnih medijev povzema BBC.

Obiskovalce kluba so med racijami, ki so potekale v petek zvečer, za kratek čas pridržali in fotografirali njihove potne liste, je poročal kanal Telegram Ostorozhno Novosti. Eden od obiskovalcev kluba je povedal, da ga je strah dolgotrajne zaporne kazni.

Policija je sporočila, da so racije izvajali zaradi mamil, poroča Ostorozhno Novosti. Moskovske oblasti dogodkov še niso komentirale.

“Sredi zabave so ugasnili glasbo in policisti so vdrli v klub,” je povedal eden od očividcev in dodal, da so bili v klubu v središču Moskve tudi tujci. Po poročanju kanal Sota na Telegramu so v petek zvečer v ruski prestolnici izvedli racije v treh klubih.

Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije in videoposnetki, ki naj bi prikazovali policijski kombi in policiste pred enim od klubov.

“Še preden se je črnilo na odločitvi vrhovnega sodišča posušilo, je policija začela racije po moskovskih gejevskih klubih. Na splošno je seveda presenetljivo že samo dejstvo, da so ob koncu leta 2023 v Moskvi še vedno obstajali gejevski klubi, ki delujejo precej odprto (seveda brez mavričnih zastav na fasadi, a kljub vsemu). Vendar pa nova realnost postopoma briše staro,” je v spodnji objavi na omrežju X zapisal ruski novinar Dmitri Kolezev.

Racije so se zgodile dan po tem, ko je rusko vrhovno sodišče prepovedalo “javno gibanje LGBT” in ga razglasilo za ekstremistično organizacijo ter prepovedalo njegove dejavnosti po vsej državi.

Sodišče ob prepovedi mednarodnega javnega gibanja LGBT+ ni jasno navedlo, kako točno bo sodba vplivala na pripadnike gibanja in z njim povezane organizacije, kot tudi ne, koga oblasti sploh štejejo za del gibanja, ki kot pravni subjekt sploh ne obstaja. Ne glede na to bi prepoved lahko predpostavljala večletno zaporno kazen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za še eno v vrsti odločitev, ki vse bolj omejujejo izražanje spolne usmerjenosti in spolne identitete v Rusiji. V preteklosti so v Rusiji z zakoni že prepovedali spodbujanje “netradicionalnih” spolnih odnosov ter prepovedali pravno ali medicinsko spremembo spola.

Rusko ustavo so leta 2020 spremenili tako, da je zapisano, da zakonska zveza pomeni zvezo med moškim in žensko.

V zadnjih letih je skupnost LGBT v državi pod vse večjim pritiskom oblasti, BBC povzema poročanje svojega moskovskega dopisnika. Leta 2013 je bil sprejet zakon, ki prepoveduje “propagando netradicionalnih spolnih odnosov” mladoletnikom. Lani so bile te omejitve razširjene na vse starostne skupine v Rusiji. Omembe LGBT-oseb so bile izbrisane iz knjig, filmov, oglasov in TV-oddaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje