Ranil Wickremesinghe zaprisegel kot novi predsednik Šrilanke

Svet 21. Jul 202212:08 > 12:30 0 komentarjev
Ranil Wickremesinghe
Sri Lankan President's Media Office/REUTERS

Potem ko so jezni protestniki zasedli predsedniško palačo, nekdanji predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa pa je zapustil državo, je kot novi predsednik prisegel večkratni premier Ranil Wickremesinghe.

Šestkratni premier Ranil Wickremesinghe je danes prisegel kot predsednik Šrilanke. V državi, ki jo prizadela uničujoča gospodarska kriza, namerava oblikovati vlado narodne enotnosti in obvladati nemire, ki so med drugim privedli do odstopa njegovega predhodnika na čelu države Gotabaye Rajapakse, ki je prejšnji teden pobegnil iz države.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo v predsednikovem kabinetu predvidoma več opozicijskih poslancev, za predsednika vlade enotnosti pa naj bi Wickremesinghe predlagal svojega sošolca in nekdanjega ministra za javno upravo Dinesha Gunawardeno.

Wickremesinghe je v sredo na glasovanju v parlamentu zbral 134 glasov in tako premagal svoja protikandidata v tekmi za predsedniški stolček. Njegov glavni nasprotnik Dullas Alahapperuma je zbral 82 glasov, levičar Anura Dissanayake pa tri.

Spomnimo, protestniki so 9. julija zasedli palačo predsednika in ga prisilili v beg na Maldive, od koder sta z ženo minuli četrtek odletela v Singapur. Wickremesinghe je medtem kot vršilec dolžnosti predsednika protestnikom odredil umik iz državnih ustanov ter vojski in policiji naročil, naj storijo vse potrebno za vzpostavitev reda v državi.

Umik protestnikov iz zasedenih ustanov je takrat potrdila njihova tiskovna predstavnica, vendar je opozorila, da bodo vseeno nadaljevali svoj boj proti aktualnim oblastem. Wickremesinghe med protestniki namreč prav tako ne uživa zaupanja, saj ga je maja na čelo vlade imenoval osovraženi Rajapaksa.

Obsežne protivladne proteste na Šrilanki, v katerih je bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!