Razvpiti kralj kriptovalut, obtožen milijardnih goljufij, bo izročen Seulu

Digitalno 24. Nov 202319:46 0 komentarjev
Do Kwon
Stevo Vasiljević/REUTERS

Črnogorsko sodišče je odločilo, da bodo južnokorejskega goljufa s kriptovalutami Doja Kwona izročili Seulu. Kwona sumijo, da je z goljufijami pri poslovanju s kriptovalutami vlagatelje oškodoval za več deset milijard dolarjev.

Višje sodišče v Podgorici je odobrilo izročitev južnokorejskega kripto podjetnika Doja Kwona, ki jo zahtevata tako Seul kot Washington, danes poročajo podgoriške Vijesti.

Kwona sumijo, da je z goljufijami pri poslovanju s kriptovalutami vlagatelje oškodoval za več deset milijard dolarjev.

Kot so še sporočili s podgoriškega sodišča, bodo podjetnika izročili, ko bo izročitev odobril pravosodni minister Andrej Milović. Ta naj bi odločil tudi, kateri državi ga bodo izročili. Dodali so, da je Do Kwon privolil, da ga po skrajšanem postopku izročijo Južni Koreji.

Črnogorske oblasti so Kwona skupaj z njegovim poslovnim partnerjem pridržale 23. marca na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenima potnima listoma želela vkrcati na let za Dubaj. Zaradi ponarejenih osebnih dokumentov so ju v Črni gori konec junija obsodili vsakega na štiri mesece zapora.

Kwon je bil soustanovitelj in izvršni direktor družbe Terraform Labs, ki je stalo za kripto kovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta maja lani v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kwona izdale septembra lani, in sicer zaradi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. V ZDA pa je Kwon obtožen v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji in žično goljufijo oz. finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!